Skip to content

Президент України вручив престижну Шевченківську премію найкращим діячам культури

София Танченко

Президент України вручив престижну Шевченківську премію найкращим діячам культури. Новости Днепра

Україна звільнилася від культурної окупації — в день народження Кобзаря Президент вручив престижну Шевченківську премію найкращим діячам культури. Урочистості відбулися в Каневі на Тарасовій горі. Цьогорічну нагороду отримали режисер Роман Бондарчук, публіцист Богдан Горинь, режисер-постановник драмтеатру імені Франка Ростислав Держипільський, письменниця Оксана Забужко, художник Василь Чебаник та художній керівник  Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейк.

Національну премію отримують видатні митці, які зробили великий внесок в українське національне відродження. Вони здобули не одну блискучу перемогу на культурному фронті, підкреслив Президент, бо тепер мова, культура, мистецтво, освіта та інформація —  теж поле боротьби за єдність, цінності і щасливе майбутнє України.

Президент України вручив престижну Шевченківську премію найкращим діячам культури. Новости Днепра

Ми звільнилися від культурної окупації, яка аж ніяк не менш небезпечна, ніж окупація фізична. За останні п’ять років українська мова, україномовна пісня, україномовна книга, україномовне кіно здобули надійні позиції в просторі навколо нас, сказав Президент України Петро Порошенко. — А надзвичайно головне — в наших серцях, серцях всіх українців.

І за п’ять років нашими зусиллями українська мова посіла нарешті належне їй місце. І зробити ми це змогли по-мудрому, аж ніяк не порушуючи прав носіїв інших мов. Ми припинили багаторічне приниження, коли українську мову в Україні доводилося буквально рятувати. І сьогодні її позиції сильні як ніколи. Сьогодні ми маємо вже набагато вищу амбіцію — так представити нашу культуру і мову, щоби весь світ належно оцінив її красу і її силу.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: