Skip to content

Курси з першої домедичної допомоги: розпочало роботу унікальне комунальне підприємство «Госпітальєри Дніпра»

София Танченко

Курси з першої домедичної допомоги: Розпочало роботу унікальне комунальне підприємство «Госпітальєри Дніпра». Новости Днепра

Комунальне підприємство «Госпітальєри Дніпра» Дніпровської міської ради розпочало свою роботу. Всі його працівники є сертифікованими інструкторами. Це медики та парамедики з досвідом надання допомоги пораненим у зоні бойових дій, нагороджені державними та волонтерськими відзнаками. Мета новоствореного підприємства – навчити якомога більшу кількість мешканців Дніпра надавати першу домедичну допомогу потерпілим у різних ситуаціях та передати необхідні знання й практичні навички всім категоріям бюджетних працівників міста.

«Людина, яка була генератором ідеї створення комунального підприємства та втілила її в життя, – це Яна Зінкевич. Її знає вся Україна, вона пройшла нелегкий шлях, зробила дуже багато для нашої країни, міста та армії. Тепер вона переносить свій бойовий досвід у цивільне життя. Борис Філатов ще минулого року пообіцяв, що комунальне підприємство буде створено і госпітальєри, які віддавали свої сили та здоров’я на фронті, працюватимуть у Дніпрі, зокрема, навчаючи надавати першу домедичну допомогу представників міської влади, працівників комунальних підприємств, шкіл, медиків і містян загалом», – зазначив заступник міського голови Дніпра, директор департаменту охорони здоров’я населення міськради Андрій Бабський.

Першими слухачами курсів стали працівники комунального підприємства «Муніципальна варта». Для них інструктори проведуть розширений 16-годинний курс, у той час як звичайний, наприклад, для вчителів, розрахований на 8 годин.

«Сертифіковані інструктори працюватимуть за сучасними протоколами. Вони готові виконувати будь-які лекційні завдання та навчальні плани. Цього року інструктаж пройдуть 10 тис. слухачів. Після завершення курсу для працівників «Муніципальної варти» до навчання приступлять учителі. Реальність така, що у великому місті «швидка» не може приїхати раніше, ніж за 10 хвилин, тож потрібно, щоб максимальна кількість людей мала змогу надати першу домедичну допомогу та «протримати» людину до прибуття лікарів. Це може врятувати життя», – наголосила директор комунального підприємства «Госпітальєри Дніпра» Яна Зінкевич.

За її словами, згодом планують раз на місяць проводити відкриті лекції для всіх охочих. Крім цього, у КП не виключають можливості навчання працівників небюджетних установ на комерційній основі. Всеволод Дорофєєв, доброволець-парамедик, інструктор батальйону «Госпітальєри» та КП «Госпітальєри Дніпра», розповідає, що курс розрахований на надання домедичної допомоги у цивільному житті.

«Я – музикант за освітою, але захотів піти за прикладом своєї бабусі, яка присвятила 38 років життя роботі у реанімації. Мій бойовий шлях розпочався з Мар’їнки, потім я поїхав до Авдіївки, брав участь у евакуації поранених і наданні допомоги у стабілізаційному пункті – вже з досвідченими лікарями. Також перебував у населеному пункті Водяне, що біля Маріуполя. Там була робота «у полі», – розповів чоловік.

Працівник «Муніципальної варти» Максим Перепелиця має досвід роботи у правоохоронних органах, тож володіє певними знаннями у наданні першої домедичної допомоги. Проте каже: нові навички зайвими у роботі не будуть.

«Уміти надавати першу домедичну допомогу у цивільному житті дуже важливо, а у нашій роботі – тим паче. Ми тісно взаємодіємо з людьми, іноді першими опиняємося біля того, кому потрібна допомога. Тож ми зобов’язані це вміти, бо трапляються ситуації, коли від нас може залежати життя та здоров’я громадян», – зазначив Максим Перепелиця.

Як відомо, «Госпітальєри» – добровольчий медичний батальйон Української добровольчої армії. Його було засновано 6 липня 2014 року. Відтоді завдяки батальйону вдалося провести евакуацію з передової понад 2,7 тис. поранених та постраждалих військових, добровольців і цивільних осіб.

Категория: Архив, Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: