Skip to content

У Дніпрі розробили медичний маршрут для демобілізованого

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Учасники антитерористичної операції на сході країни продовжують повертатись до мирного життя. Проте спеціалісти запевняють: майже кожен демобілізований після служби на передовій має проблеми зі здоров’ям – від тяжких поранень і психічних травм до карієсу та шлункових розладів. Тому лікарі радять не зволікати з проходженням медичного огляду та звертатися до спеціалістів. Головний хірург департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради Олександр Новіков запропонував медичний маршрут для демобілізованого.

%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d1%8c-%d0%b0%d1%82%d0%be

 «Перш за все, необхідно звернутися до центру первинної медико-санітарної допомоги, — наголосив він. — Це треба робити протягом місяця з моменту повернення із зони бойових дій. У кожному центрі за роботу з учасниками АТО зазвичай відповідає заступник головного лікаря. Є сайт і вказані телефони, за якими бійці можуть зателефонувати та домовитись, коли вони прийдуть. Також учасники АТО можуть одразу йти до центру в адміністрацію або до людини, яка займається їхніми питаннями, в обхід реєстратури».

У центрі первинної медико-санітарної допомоги учасник АТО проходить диспансеризацію, тобто огляд у всіх фахівців. Вони роблять висновок, чи потрібно пацієнту звертатися до інших медичних закладів. Якщо ні, то боєць продовжує лікування (або не продовжує, якщо повністю здоровий) за місцем проживання – ходить на певні процедури, приймає ліки. У випадку, коли проблеми зі здоров’ям потребують більш поглибленого лікування, пацієнта направляють до інших спеціалізованих закладів.

«Обстеження та лікування в центрах первинної медико-санітарної допомоги безплатні, — звертає увагу  Олександр Новіков. — Цього року на зубопротезування та рецепти для всіх пільгових категорій з міського бюджету виділили близько 10 мільйонів гривень. Заклади вторинної допомоги не в нашому розпорядженні. Але там також безплатне лікування та обстеження».

Проте іноді трапляється, що немає необхідних дорогих препаратів, і пацієнт змушений купувати їх за власні гроші. Але це не означає, що фінанси лягають на сімейний бюджет бійця. У міській раді діє програма допомоги учасникам АТО. Так, з міського бюджету на цей рік виділили 21 мільйон гривень на матеріальну допомогу для реабілітації та оздоровлення бійців.

%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d1%8c-%d0%b0%d1%82%d0%be-2

» В рамках програми «Родина героя» ми виділяємо матеріальну допомогу, — коментує начальник управління з питань учасників АТО, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб Людмила Козловська.  — Щоб її отримати, необхідно звернутись до міського управління з питань учасників АТО, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб (просп. Д. Яворницького, 75, міська рада, каб. 334) та подати такі документи: копію паспорта та ідентифікаційного коду, довідку про участь в АТО, посвідчення учасника бойових дій, форму-070, а також усі виписки з лікарняних закладів. Комісія розглядає усі ці документи і визначає розмір виплати. Таку допомогу вже отримали майже дві тисячі бійців».

До речі, при проходженні обстеження в центрі первинної медико-санітарної допомоги учасник АТО отримує і форму-070, яка надає право на безкоштовну путівку в санаторій, і довідку ЛКК (лікарсько-консультативної комісії), з якою боєць може звернутись, наприклад, за матеріальною допомогою.

А тим часом

Місячник для демобілізованих

 У Дніпрі стартувала оздоровча акція для всіх, хто повернувся із зони АТО

Наразі на обліку в центрах первинної медико-санітарної допомоги стоїть 2061 демобілізований з АТО. Проте, демобілізованих у місті близько чотирьох тисяч. Тож кожному з них протягом листопада  забезпечать повне  обстеження усіх спеціалістів.

   «Наші лікарі створять умови для швидшого проходження диспансеризації: у центрах призначено лікарів, які займатимуться справами військових, — наголосив Олександр Новіков. — У деяких випадках бійцям дозволятимуть проходити без черги або видаватимуть додатковий талон. Працівники медзакладів активно допомагатимуть демобілізованим з АТО. Свій центр первинної медико-санітарної допомоги можна знайти за допомогою сайту dnipromed.com : слід лише ввести свою адресу проживання, а ресурс видасть необхідний центр. Крім того, місячник проходитиме і в стоматологічних поліклініках міста № 1, № 2, № 3, № 4».

За словами заступника головного лікаря стоматологічної поліклініки № 1 Олени Фетисової, наразі вже 592 демобілізованих отримали лікування в чотирьох стоматологічних поліклініках міста. Стоматологічне здоров’я – дуже важливе у реабілітації таких пацієнтів. І лікарі  готові оглянути всіх охочих, визначити курс лікування та реабілітаційну програму.

«Тож одне з головних завдань місячника – обстежити якомога більше військових, які повернулись зі служби, та створити реальну картину стану їхнього здоров’я, — наголосив Олександр Новіков. – Місто піклується про своїх героїв, і завжди  готове підставити їм плече. — Закликаємо усіх демобілізованих турбуватися про свій стан здоров’я, не зволікати, звернутися до медичних закладів».

 

Захисникам на замітку

Свій центр можна знайти на сайті http://dnipromed.com. На ньому треба ввести адресу свого місця проживання і ресурс видасть центр вашого району. Також можна звертатися на гарячу лінію міської ради по телефонах:

 (056) 732-12-12, (095) 732-12-12, (096) 732-12-12, (073) 732-12-12.

 

 

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: