Skip to content

Вулиці Дніпра перейменовували… школярі (ФОТО)

Марианна Стец

Марианна Стец

У будинку-музеї Дмитра Яворницького вперше відбулася інтерактивна гра – віртуальна екскурсія з циклу «Нові імена твого міста» по Соборному району

dscn4278

В ній взяли участь учні восьмих та одинадцятих класів 29-ї гімназії та середньої школи № 3 Індустріального району. Підтримати обидві команди прийшли слухачі Малої академії наук.

dscn4275– Ми вирішили розпочати із Соборного району тому, що він є найстарішим у нашому місті, – пояснює директор будинку-музею Дмитра Яворницького Яна Тимошенко. – Тут знаходиться найбільше історичних пам’яток міста. У тому числі, будинок Яворницького. Видатний вчений присвятив нашому місту значну частину свого життя, сприяв його культурному, науковому, проукраїнському розвитку. Ще на початку ХХ ст. в місті відбувалася перша велика топонімічна реформа, до реалізації якої він приєднався. Тоді вчений особисто обійшов все місто, записавши точну кількість топонімів, і подав список в Міську думу з новими назвами. За його думкою, на карті міста замість Тюремної, Арештантської, Казарменої вулиць повинні були з’явитися вулиці Гетьманська, Івана Сірка, Отаманська, Українська та інші. Але пропозиції Яворницького за його життя не були враховані. І лише у зв’язку з впровадженням в місті топонімічної реформи в цьому році ряд вулиць отримали нові назви, колись запропоновані істориком…

Усіх учасників заходу привітав голова Соборної районної у місті ради Артем Тімарєв. Він підтримує інноваційний проект та наголошує на тому, що обізнаність в топонімічній реформі є важливою для всіх жителів як Соборного району так і всього міста.

%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bc-%d1%82%d1%96%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%94%d0%b2

Розпочалася віртуальна екскурсія із невеличкої відео-презентації Соборного району. Після того школярам пропонувалася інтерактивна карта району зі старими назвами вулиць, площ та скверів. Вірно відповідаючи на цікаві запитання різної складності, діти «перейменовували» їх за допомогою магнітних карток з новими іменами. Команда третьої школи мала картки синього кольору, а 29-ї гімназії – жовтого.

dscn4271

Завдання були дуже різноманітні. Діти вгадували вулиці та проспекти міста по їх зображенням, пригадували відомих українських діячів науки і культури, співвідносили цитати з творів письменників нашої країни та їх авторами і навіть спробували себе у ролі археологів – співвідносили археологічні знахідки із їх визначеннями. Останнім питанням стало значення символів герба Соборного району.

Та команда, що справлялася із завданням швидше, отримувала право покласти на карту чергову картку із новою назвою тієї чи іншої вулиці. Таким чином, під кінець інтелектуального змагання карта міста перетворилася на прапор України.

dscn4273

– Наш музей поступово відходить від традиційних екскурсій, – розповідає директор історичного музею Надія Капустіна. – Цього разу ми придумали незвичайну інтерактивну гру. У майбутньому плануємо розробляти такі ж ігри окремо для кожного з восьми районів Дніпра. Вирішення подібних завдань допоможе учням краще орієнтуватися в просторі того чи іншого району, дізнатися його давню історію, вивчити карту місцевості, почути нові імена видатних людей і дізнатися більше про вже відомих українських діячів.

Перемогу в інтелектуальному змаганні отримала 29 гімназія. Дітям вручили призи – сувеніри від Соборного району та книги про досягнення України як незалежної держави.

dscn4266

dscn4284

%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%96%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%80%d1%83%d1%86– Мені дуже сподобалась ця чудова гра, – посміхається учениця 29-ї гімназії Анастасія Катруц. – Було дуже цікаво. До того ж, це непогана можливість ще раз перевірити свої знання.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: