Skip to content

У Дніпропетровську відкривається виставка «Дніпрові пороги»

Марианна Стец

Марианна Стец

Відкриття виставки відбудеться 13 травня о 16.00 в будинку-музеї Д. Яворницького

На експозиції представлено 2000 унікальних експонатів із фондів історичного музею ім. Д. Яворницького, за участю художнього та Музею історії лоцманів Дніпрових порогів. Це археологічні та етнографічні знахідки з колекцій О. М. Поля, Д. І. Яворницького, Я. П. Новицького та О. В. Бодянського, давні знаряддя праці, фрагменти зброї, знайдені на місцях порогів, світлини кінця ХІХ-середини ХХ ст., матеріали Дніпробудівської археологічної експедиції, рідкісні книги та документи, речі дніпрових лоцманів, картина П. Порубаєва «Дніпрові пороги» 1921 р., хроніка 20-40-х рр., що відображає таке унікальне природне явище як Дніпрові пороги у динаміці та процес його руйнації.

Яна Тимошенко– Три роки тому в нас працювала виставка старовинних світлин, що мала назву «Крізь час порогами Дніпра», – нагадує Яна Тимошенко, завідуюча Меморіальним будинком-музеєм Д. Яворницького. – Більша частина їх – світлини, пов’язані з краєвидами Дніпра. Цю колекцію почав збирати ще Дмитро Яворницький. Вона багато років поповнювалася новими експонатами.

Епіграфом до виставки стали слова письменника Віктора Домонтовича з його роману «Без грунту»: «Ми стояли на березі й слухали рев збентеженої ріки. Ріка кричала, вила як поранений звір. З рани кошлатого звіря текла блакитна кров. Бурхливий плин розчавлював блакить. Шал ріки вабив своєю небезпекою. Зриваючись з каміння, пінявий потік стремів униз. Сивина шумовиння скаженіла від болю».

Колись Дніпрові пороги були одними з найбільших та найкрасивіших у світі. Для наших предків вони були сакральним місцем. Але їх поступово знищила Дніпровська ГЕС, що перетворила ріку на наскрізний водний шлях.

Дмитро Яворницький під час свого наукового дослідження постійно цікавився порогами. Він був ініціатором першої радянської археологічної експедиції, яка тривала з 1927 по 1932 р., після будівництва Дніпрогесу. Історик дуже жалкував, що унікальне природнє явище руйнували, та хотів зберегти хоча б пам’ять про нього. В 1928 році Дмитро Іванович видав ілюстрований альбом, присвячений своїм дослідженням.

Віктор Єкшов– Мешканці міста зможуть побачити цікаві речі, яким вже близько 90 років, – розповідає Віктор Єкшов, старший науковий співробітник ДНІМ ім. Д. Яворницького (відділ Меморіальний будинок-музей Д. Яворницького). – Їх було знайдено на порогах. Також на виставці є корали та шматки бурштину, знайдені Дмитром Івановичем у районі Ненаситця.

Насправді ж пороги не зникли в 1932 році. Повністю їх затопило наприкінці 1940-х років.

DSCN0979– Багато людей взагалі не знають, що таке чудове природнє явище колись існувало, – говорить Юрий Якуба, координатор краєзнавчого клубу «Пересічин». – Дніпрогес негативно вплинув на всі притоки Дніпра. Швидкість течії таких річок як Базавлук, Вовча і Самара також зменшилась. Вони поступово вмирають. Грунтові ріки також зникають. Хотілось би такою виставкою привернути увагу суспільства до цієї проблеми.

Виставка працюватиме до 1 жовтня в будинку-музеї Д. Яворницького.

Маріанна Стець, фото автора

DSCN0969 DSCN0974 DSCN0973 DSCN0972 DSCN0971 DSCN0970

cisafisha_146286590049

Категория: Новости Культуры Днепра

Метки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: