
Депутат міської ради та «друга людина після мера» Олександр Санжара розказав «Нашому місту» про родинні традиції святкування Великодня, зокрема про особливу любов до сирної паски, рецепт якої передається в його родині з покоління в покоління.
Великдень у родині секретаря міської ради Дніпра Олександра Санжари — це затишне поєднання традицій і смаку з дитинства. Як розповідає посадовець, в його родині щороку фарбують яйця, печуть або купують паски — залежно від настрою, а ще отримують святкову випічку від рідних із заходу України.
«Ходимо до церкви посвятити, але не кожного разу», — зізнається Олександр Санжара.

Дніпро святкує попри всі складнощі. Фото – Валерій Кравченко
Посадовець згадує, що у його батьків були схожі традиції, але похід до церкви на Великдень був обов’язковим. А ще особливими були свята у бабусі та дідуся чиновника, які мали справжню піч.
«У діда з бабою була піч, і паски пекли саме в ній. Вони також самі робили ковбаси та шинку до свята, і всі із задоволенням це їли», – згадав секретар міськради.
При цьому Олександр Санжара зізнався у своїй особливій пристрасті до одного з великодніх смаколиків.
«Головна тема, яку я до цього часу дико люблю – то сирна паска, по факту – сирна запіканка з печі», – з теплотою поділився секретар міської ради та додав, що перші спогади про паску були у Ковелі.
Улюблені смаки, знайомі з дитинства, та затишна атмосфера — усе це надає Великодню особливого сенсу, незалежно від посад, місця проживання чи темпу життя. І байдуже, чи печемо ми паски самі, чи купуємо їх, чи йдемо до церкви — важливим залишається відчуття єдності, яке щороку знову об’єднує українські родини в це світле свято.
Категорія: Новини Дніпра, Райони Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Великдень, Війна, Головне, Дніпро, Свято