Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Святковий стіл без шкоди для здоров’я: які продукти не можна поєднувати

Святковий стіл без шкоди для здоров'я

Святкові застілля часто асоціюються з великою кількістю їжі, що може негативно вплинути на наш організм. Важко відмовитися від смачних страв, але є чимало способів приготувати здорові й корисні варіанти, щоб не шкодити здоров’ю. Як правильно підібрати страви для святкового меню, щоб вони приносили радість, а не дискомфорт журналістам «Наше місто» розповіла лікарка з Дніпра.

Овочі — основа святкового меню. Вони містять багато вітамінів, клітковини і води, що допомагає нормалізувати травлення і забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами. 

Аліна Едуардівна, сімейна лікарка з Дніпра.

– Дотримуйтесь такого принципу: половина тарілки – це овочі, – порадила Аліна Едуардівна, сімейна лікарка. – Зверніть увагу на салати, вони збільшують частку клітковини, що сприяє нормалізації травлення та загальному зміцненню організму. Можете приготувати фруктові салати. Також мінімізуйте вживання вуглеводів і додайте білків. Обирайте менш жирні способи приготування. Наприклад, запікання, тушкування, варіння. 

Замість майонезу салати краще заправити оливковою олією або легкими соусами. Вони не лише покращують смак страв, але й добре впливають на стан кишківника.

– Також варто приготувати корисні страви з нежирного м’яса, риби, морепродуктів, – додала Аліна Едуардівна. – Важливо уникати жирних, смажених і дуже солоних страв. Якщо хочеться десерту, то можна замінити кондитерські вироби фруктами. 

Жирні і важкі страви потребують тривалішого переварювання, що може спричинити дискомфорт, а з часом — і проблеми зі здоров’ям. Тому потрібно обирати їжу, яка не перевантажує організм.

Легкий салат для святкового столу

– Не можна вживати одночасно, наприклад, смажену картоплю і салат з майонезом, це дуже шкідливо для організму, – попередила сімейна лікарка. – Особливо, якщо люди у повсякденному житті харчуються помірно. Також необхідно починати святкування зі свіжих овочів та легких закусок. Уникати одночасного вживання м’яса і складних вуглеводів. Наприклад, не їсти м’ясо з картоплею. Я розумію, що картопля без м’яса – це не свято, але потрібно дбати про здоров’я. 

Рибу краще не смажити, а запікати

Дотримуючись основних принципів — більше овочів, менше вуглеводів, правильні способи приготування та обмеження шкідливих продуктів — можна значно покращити своє самопочуття і мінімізувати ризик розвитку хронічних захворювань.

Фото: НМ та з відкритих джерел.

Читайте також: Як зберегти своє психічне здоров’я під час війни: поради лікарів з Дніпра.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: