Skip to content

Вчитель з Дніпра увійшов до трійки переможців Global Teacher Prize Ukraine 2024

Вчитель з Дніпра увійшов до трійки переможців Global Teacher Prize Ukraine

Вчора, 5 жовтня, відбувся фінал конкурсу Global Teacher Prize Ukraine, на якому оголосили переможців у різних номінаціях. Вперше в рамках заходу було представлене спеціальне визнання для STEM-учителів від KSE Foundation. Вчитель з Дніпра увійшов до трійки переможців за цією номінацією, – передає «Наше Місто» з посиланням на ГумДеп Дніпро.

Серед переможців — Ярослав Федько, учитель фізики з НВК №136 у Дніпрі, який удостоївся спеціальної відзнаки KSE Foundation. Кожен з трьох лауреатів отримав грант у розмірі 200 000 гривень.

Вчитель з Дніпра увійшов до трійки переможців Global Teacher Prize Ukraine

У 2012 році Ярослав Федько закінчив факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ ім. О. Гончара. Отримав ступінь магістра за спеціальністю «Біотехнічні та медичні апарати та системи».

«Влаштуватися за спеціальністю одразу не вийшло, — згадує Ярослав Федько. – Тому я навчався в аспірантурі та паралельно працював у 120 школі. Пізніше був інженером за своєю спеціальністю у Дніпровській обласній клінічній офтальмологічній лікарні. Пропрацював там лише півроку і знов повернувся до школи. Але той досвід дає мені можливість давати такі знання, які будуть потрібні як майбутнім інженерам, так і тим, хто буде займатись у вишах комп’ютерними науками», – розповідав раніше «Нашому Місту» вчитель.

З 2016-го Ярослав Федько викладає фізику у НВО № 136. Вже наступного року він поїхав на конкурс «Вчитель року». Отримав там дуже крутий досвід спілкування з колегами, той емоційний заряд його досі надихає. Зараз Ярослав Федько використовує інноваційну методику викладання фізики — так звану гейміфікацію. Через гру він робить нудні завдання захоплюючими, а складне — простим.

Минулого року Ярослав Федько став кращим вчителем Дніпропетровщини і посів третє місце на всеукраїнському конкурсі. Якщо саме він виграє у Global Teacher Prize мільйон гривень, витратить його на створення мобільної лабораторії фізики. Вона буде використовуватись для проведення експериментів, які дуже потрібні для засвоєння школярами матеріалу. Зараз такої можливості немає. Така лабораторія буде розбита на окремі блоки, які можна пересилати по всій Україні колегам. До того ж проводити експерименти зможуть навіть діти з вадами зору. Один такий учень зараз є у НВО № 136 – він постраждав внаслідок російської агресії.

Загалом троє педагогів з Дніпропетровської області отримали нагороди в рамках Global Teacher Prize Ukraine в інших номінаціях. Окрім дніпровського вчителя Ярослава Федька, відзнаку також отримав вчитель історії Євген Кравченко, який викладає у «Школі Супергероїв» на базі лікарень Дніпра. Він отримав відзнаку в номінації «Вибір серцем». Наталія Мосейчук, ведуча 1+1 Марафон, відзначила важливість його підходу до дітей, які переживають складні часи:

«Він пішов до дітей, у яких важке життя, і став для них не тільки вчителем, а й другом. Це зворушує», – підкреслила вона.

Вчитель з Дніпра увійшов до трійки переможців Global Teacher Prize Ukraine

Також спеціальну відзнаку було вручено директорці Олексієвського ліцею та вчительці української мови і літератури Катерині Корзун. Вона отримала відзнаку за інноваційний підхід до навчання, незважаючи на складні умови. Її учні використовують штучний інтелект та доповнену реальність у навчанні, досягаючи високих результатів на конкурсах.

Вчитель з Дніпра увійшов до трійки переможців Global Teacher Prize Ukraine

Нагадаємо, раніше ми писали, ТОП найкращих вчителів України: хто з Дніпропетровщини увійшов до Global Teacher Prize Ukraine 2024.

Фото: Освіторія.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: