Skip to content

Під Дніпром горіли залишки стародавньої фортеці, які мають важливий історичний статус

Під Дніпром горіли залишки стародавньої фортеці, які мають важливий історичний статус

Нещодавно на околицях Дніпра ймовірно відбулася пожежа, яка пошкодила територію Фортеці Кодак. Цей інцидент привернув увагу історика Олександра Харлана, який зазначив, що на місці залишків фортеці помітні сліди вогню та випалена земля, – пише «Наше Місто».

Фортеця Кодак є однією з важливих історичних пам’яток національного значення. Вона розташована на правому березі річки Дніпро, в районі стародавнього поселення Старі Кодаки.

Олександр Харлан, який також є деканом архітектурного факультету Придніпровської академії будівництва та архітектури, опублікував свої спостереження про стан території фортеці. На його думку, випалена земля і чорний вал, що залишився після пожежі, чітко демонструють всі деталі і нерівності ґрунтових насипів, що свідчить про руйнівний вплив вогню на цю історичну пам’ятку.

«На фортеці Кодак (західний бастіон – позначено жовтим) 22.09.2024 добре помітно випалену територію. Вал чорний. Добре видно всі деталі і нерівності ґрунтових насипів», – повідомив Олександр Харлан.

Довідка

Фортеця «Кодак» була зведена в липні 1635 року. Історики відзначають, що в цей період Запорізька Січ розташовувалася нижче за порогами Дніпра, а козаки активно здійснювали походи до Туреччини в 16 столітті.

Як раніше розповідав співробітник Музею історії Дніпра Вадим Прокопов, багато селян прагнули стати козаками, втікаючи від панщини, що викликало занепокоєння польської влади, оскільки території України входили до складу Речі Посполитої.

Козаки вели боротьбу зі шляхтою за контроль над регіоном, і польська влада вирішила збудувати фортецю для контролю над Кодацьким порогом та заїздом на річку Самару. Це було стратегічно важливо, оскільки козаки часто використовували ці річки для виходу в Азовське і Чорне моря.

У серпні 1635 року козаки під керівництвом гетьмана Івана Сулими захопили фортецю, але повстання було швидко придушене, а Сулиму заарештували і видали полякам. Чотири роки по тому польська влада відновила фортецю з посиленими укріпленнями.

За легендою, коли Богдана Хмельницького запитали про те, що він думає про цю фортецю, він відповів: «Що руками людини побудоване, те буде руками людини і зруйновано».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які таємниці приховує Мавринський майдан на Дніпропетровщині.

Читайте також:  Унікальна природа і обряди рідновірів: які таємниці зберігає Колонський ліс біля Дніпра.

Фото: фейсбук-сторінка Олександра Харлана.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна, Фотогалерея

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: