Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Унікальна природа і обряди рідновірів: які таємниці зберігає Колонський ліс біля Дніпра

Колонський ліс у Дніпрі - Наше Місто

На околицях Дніпра, на виїзді з жилмасиву Ігрень, знаходиться унікальна природна локація, про яку майже ніхто не знає. Це Колонський ліс – невеличкий, але дуже живописний куточок природи, який має свою історію і таємниці. Про це журналісти «Наше місто» дізналися під час нової мандрівки від члена Спілки краєзнавців України Олександра Ярошенко.

Колонський ліс – це справжній байрачний ліс, який розташований на схилі балки Западня. У ньому ростуть величні дуби, клени та інші дерева. Також дуже багато трав’яна рослинність. Назва походить від слова «колонія», що пов’язано з с. Рибальске, яке знаходиться неподалік. Там з кінця 18-го століття розташовувалася німецьке поселення Фішерсдорф, де переважно жили рибалки.

Посеред Колонського лісу встановлений дивний предмет з сухих гілок. Місцеві мешканці говорять, що тут здійснюють свої обряди рідновіри (Рідновіірство, рідновір’я — релігійно-світоглядна течія, орієнтована на відродження, реконструкцію та впровадження у сучасне повсякденне життя дохристиянських світоглядних засад і релігійних практик; напрям у неоязичництві, поширений на постсоціалістичному просторі – ред.). Правда це чи вигадки – невідомо, але атмосфера і краєвиди такі, що все можливо. Загалом же, Колонський ліс – прекрасне місце для прогулянок на околицях Дніпра і оригінальна локація для фотосесій.

Довідково.

Поселення німців-лютеран Фішерсдорф (нім. Fischerdorf), нині – с. Рибальське, проіснувало з 1783 по 1943 роки. Тривалий час в адміністративному діловодчому листуванні, в офіційних документах і місцевій катеринославській пресі фігурувала неофіційна назва поселення – Рибальске, що є калькованим перекладом топонімічної назви німецької колонії. Ця назва колишнього німецького селища в сучасній українській редакції збереглась і до теперішнього часу.

Поселення розмішувалось у зручній географічній локації, яка створила оптимальні умови для виробництва сільськогосподарської продукції, що істотним чином позначалось на темпах економічного поступу колонії. Фішерсдорф розташовувалось на відстані 12 кілометрів від Катеринослава, в 4-ох км. від залізничної станції Ігрень, що мало вагоме господарське значення для збуту сільськогосподарської продукції та подальшого економічного процвітання німецького населення поселення.

Колонія практично перестала існувати після Другої світової війни. Наступ Червоної армії на Дніпропетровськ у вересні-жовтні 1943 року спричинив організацію місцевою окупаційною адміністрацією евакуацію німецького населення колонії до тилового запілля Німеччини. В результаті селище Рибальське втратило більшу частину свого німецького населення. Спорожнілі будинки колоністів були заселені місцевим українським і російським населенням під час війни та в післявоєнний час. До початку 2000-х років у колишній колонії проживали нащадки колоністів здебільшого від змішаних шлюбів.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: