Skip to content

Українські мобільні оператори розповіли, чи варто взимку розраховувати на зв’язок і інтернет без світла

Ксенія Куземко

Українські мобільні оператори розповіли, чи варто взимку розраховувати на зв'язок і інтернет без світла

Мобільні оператори “Київстар”, lifecell та Vodafone не зможуть забезпечити безперебійний зв’язок тривалістю 10 годин під час зимових відключень електроенергії. Представники компаній пояснили, який реальний час роботи мережі вони можуть гарантувати та чому не вдається виконати встановлені вимоги. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Суспільне.

З початку 2025 року українські мобільні оператори зобов’язані забезпечити безперебійну роботу своїх мереж протягом щонайменше 10 годин у разі відключення електроенергії. Хоча це вимога є важливою для населення, представники Мінцифри визнають, що повністю виконати її в такі короткі терміни буде складно.

Як пояснили мобільні оператори, 10 годин зв’язку без світла не виходить забезпечити з кількох причин:

  • потрібні значні інвестиції, які обчислюються в мільярдах гривень;
  • бракує часу, щоб знайти і привезти з-за кордону стільки акумуляторів або генераторів;
  • не можна ставити генератори на дахах, а більшість станцій саме в таких місцях;
  • якщо світло даватимуть на 4 години та вимикатимуть на стільки ж, акумулятори не встигатимуть заряджатись;
  • для заміни акумуляторів, заправлення генераторів та стеження за справністю системи потрібні люди.

Наразі 60% мережі “Київстар” забезпечено автономною роботою на 4 години, решта мережі функціонує від 2 до 3 годин без підключення до електромережі. Компанія ставить за мету збільшити цей показник для всієї мережі до 4 годин та більше, а для частини мережі – до 6 годин.

У перспективі планується забезпечити безперебійну роботу 25% мережі протягом 3 діб за допомогою генераторів. Однак, за таких умов мережа працюватиме в обмеженому режимі, надаючи лише базові послуги голосового зв’язку та 3G-інтернет.

Понад 50% станцій lifecell обладнані новими літієвими батареями, здатними підтримувати роботу на одному заряді приблизно 4 годин. Понад 1 700 базових станцій (з більш ніж 10 тисяч по країні) підключені до генераторів, завдяки яким зможуть довготривало забезпечувати зв’язок, коли батареї сядуть. Однак про швидкий і безперебійний мобільний інтернет тут не йдеться.

Більше половини станцій Vodafone зможуть працювати без світла від 4 до 6 годин. Також компанія розмірковує над встановленням дизель-генераторів та намагається зарезервувати електроживлення на критичних об’єктах.

Раніше ми писали, навчальний рік 2024-2025 у Дніпрі: батьки скаржаться на проблеми з укриттями у деяких школах.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: