Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ День молоді: ТОП-5 найцікавіших молодіжних проєктів Дніпра 

Попри війну, життя триває. Молоді люди реалізують, наскільки це можливо, амбітні проєкти, не відкладаючи їх на потім. До Дня молоді, який відзначається в Україні 12 серпня, журналістка «Нашого міста» визначила ТОП-5 найцікавіших та найамбітніших проєктів, завдяки яким мрії молоді Дніпра стали реальністю.

Активісти не поїхали з рідного міста

Звісно, після початку великої війни доволі багато молоді  – у першу чергу, дівчата – покинуло Дніпро. Проте замість тих, хто поїхав, приїхали переселенці. Змінився й напрямок молодіжної роботи. Але менше її точно не стало.

– З перших днів війни дніпровська молодь активно підключилася до волонтерської діяльності, – згадує Карен Агаджанян, куратор проєктів Молодіжної ради Дніпра. – Звісно, були і є й такі  хлопці та дівчата, які пішли на фронт. У будь-якому випадку, більшість наших проєктів зараз пов’язані з війною. Ми допомагали евакуювати із зони бойових дій людей та тварин. Дуже багато молоді взяло участь у роботі Координаційного штабу волонтерів Дніпра. Майже ніхто з тих активістів, які до війни брали участь у молодіжній роботі, не поїхали з міста. До того ж до нас додались небайдужі до громадської діяльності переселенці.

Цілком передбачувано війна змінила масштаб проєктів. Він став меншим, тому що зараз всі заходи мають або відбуватися в укритті, або воно має бути поряд. В них бере участь максимум 500-600 людей. Також змінився принцип фінансування проєктів. На них не витрачаються бюджетні кошти, тому що вони залучаються для більш нагальних потреб воєнного часу. Натомість молодіжні проєкти фінансують донори – міжнародні організації. За 2, 5 роки завдяки грантам Молодіжний центр Дніпра зміг залучити до своїх проєктів близько 10 млн гривень. Ці гроші, у будь-якому випадку, влилися в економіку нашого міста. Український бізнес поки що, на жаль, немає таких можливостей для підтримки громадських ініціатив.

«СпівДіяХаб Дніпро» – дієва допомога

У березні 2022 року на базі Молодіжного центру був створений проєкт «СпівДіяХаб Дніпро». Він став точкою опори та комунікації об’єднання допомоги цивільним Донеччини, Луганщини та Дніпропетровщини.

–  До нас досі люди звертаються по допомогу щодня, – ділиться керівник проєкту Рафаель Кіжнер. –  «СпівДіяХаб» – це національна платформа, яка об’єднує ініціативи волонтерської допомоги переселенцям, цивільному населенню як від громадськості, так і держави. Допомагаємо також на прифронтових територіях. 135 тисяч людей Нікопольського та Криворізького району щомісяця з лютого 2023 року отримують продовольчу допомогу від благодійного фонду «СпівДія».

З початку повномасштабного вторгнення понад 120 тисяч сімей отримали гуманітарну допомогу від «СпівДіяХаб Дніпро». У кожному гуманітарному пакунку – крупи, макарони, рибні або м’ясні консерви, солодощі, гігієнічні засоби. Залежно від запитів активісти додають й інші продукти, дитяче харчування, речі тощо.

За 2023 рік «СпівДіяХаб Дніпро» видала понад 1 мільйон гуманітарних пакунків для цивільних. Команда також надає всім охочим психологічну, юридичну допомогу та навіть консультує з приводу працевлаштування.

Повербанки з електронних сигарет 

Дуже багато проєктів та й просто локальних ініціатив дніпровської молоді наразі пов’язані з допомогою українській армії. Це, наприклад, проєкт  «Постріл помсти». Його сенс полягає в тому, що будь хто бажаючий може за донат замовити будь-який напис на боєприпасі, який запустять по окупантах. Проєкт був створений завдяки ініціативі молоді міста та за підтримки департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР. Усі кошти, які вдається отримати від продажу написів на боєприпасах, розмальованих петриківським розписом тубусів з порохових зарядів, брелоків із уламків знищеної техніки окупантів, йдуть на потреби  батальйонів, з якими співпрацюють активісти.

Ще один дуже потужний молодіжний проєкт під назвою «FrontPower», який є однією з ланок допомоги фронту, з’явився восени 2023 року. Тоді молодь Дніпра  почала створювати повербанки для військових. Корпус зарядного пристрою робили на 3D принтері, а батарею, яка потім живить гаджети, з акумуляторів, які діставали з використаних електронних сигарет. До кожного повербанку  учасники проєкту докуповують плати і потім все це збирають разом.   

Проєкт «FrontPower» був започаткований у партнерстві з департаментом молодіжної політики та національно-патріотичного виховання, Молодіжною радою Дніпра та благодійним фондом «Департамент добрих справ». Керує проєктом «Front Power» Азад Мамедов. За цей час молодь встигла створити вже більш ніж 200 повербанків та одну зарядну станцію. У Дніпрі відкрита 31 точка,  про їхні місця розташування можна  дізнатися за посиланням. За велику кількість принесених «одноразок» можна замовити «Постріл помсти».

Диктанти у метро покращують знання мови

Навіть у надскладні часи у Дніпрі продовжують відбуватися традиційні щорічні події для молоді. Наприклад, такі як «Дніпровські вечорниці», «Студентська весна», День молоді. Окремо серед них варто відзначити  «Диктант до Дня Конституції», який через війну заради безпеки учасників проходить у метро, на станції «Вокзальна». Під гуркіт потягу дніпряни пишуть диктант українською, і тим самим доводять, що рідна мова єднає містян.

Диктант до Дня Конституції відбувся вже чотири рази. У 2023 році текст, який був присвячений металургії Дніпра, читав відомий український комік, наш земляк Юрій Ткач. Він зізнався, що читання диктанту було для нього дуже почесною справою, яку Ткач намагався виконати майже ідеально. Молодіжний медіацентр забезпечив пряму трансляцію заходу, аби усі бажаючі могли долучитися до написання навіть вдома чи на роботі. Загалом текст писали понад 1 тисяча людей. Ті, хто впорався найкращим чином, отримали у подарунок вишиванки.

Цьогоріч до Дня Конституції близько 530 дніпрян разом написали диктант під землею. Організатором знову стала Молодіжна рада Дніпра. На захід прийшла переважно молодь. Диктант читав барабанщик українського рок-гурту SPIV BRATIV Артем Осичнюк. У ньому йшлося про те, як важливо пишатися Дніпром і життям у місті. Текст написав боєць 128 бригади тероборони, історик Дмитро Каюк. Під час культурної акції відбулися збори на  автівку для цієї бригади. 

  У Медіашколі навчаються майбутні журналісти 

 Дуже динамічно та креативно розвивається проєкт «Молодіжна медіашкола Дніпра». Сучасна молодь все більше цікавиться медіасферою, але, на жаль, не завжди має змогу сплачувати за своє навчання. Тож метою цього проєкту є збільшення кількості медіаграмотної молоді, надання їй практичних та теоретичних навичок при роботі з технікою. А також організація обміну досвідом між досвідченими та кваліфікованими спеціалістами та учасниками-початківцями. Завдяки медіашколі хлопці та дівчата мають змогу пройти тренінги з медіаграмотності для молоді. Заняття охоплюють усі сфери медіа.

– Ми виграли грант розміром 50 тисяч доларів від американського фонду USAID і завдяки цьому створили ресурсний центр молодіжних рад Дніпра та Луганщини, – розповідає Карен Агаджанян.  –  Саме на його базі був створений Молодіжний медіацентр Дніпра. Там є фото-, відео- та саундстудії. А також кінозал, простір для коворкінгу. Тут свої мрії втілюють ті, хто хоче пов’язати своє життя з журналістикою, кінематографом, фотозйомкою, smm. Тобто всі, хто має бажання розвиватися в медіаіндустрії.

Медіацентр Дніпра існує чотири роки, рік тому завдяки гранту  він отримав власне сучасне приміщення. За цей час випускники медіашколи встигли отримати роботу на регіональних та всеукраїнських телеканалах та в інших засобах інформації.

«Відчуй Дніпро» – проєкт про майбутнє

Є сьогодні у Дніпрі і такі молодіжні проєкти, які спрямовані у наше з вами майбутнє життя. Те життя, про яке ми всі так мріємо: мирне, спокійне, сповнене лише приємних  вражень. Саме тоді ми зможемо у будь-який час милуватися рідним містом та запрошувати сюди друзів, знайомих, рідних з інших міст та країн. Гуляти разом з ними дніпровськими вулицями та парками, дізнаватись цікаві факти з історії нашого краю та купувати сувеніри на згадку про такі прогулянки. Проєкт «Відчуй Дніпро» – саме про це.

Наразі у цього проєкту існує декілька напрямків, але мета одна – популяризація Дніпра. На сайті проєкту є каталог, який об’єднує інформацію про пам’ятки нашого міста та місця, які варті уваги. А саме  – музеї, галереї, артоб’єкти, мурали, фонтани, парки, храми, заклади культури, кінотеатри, квест-кімнати та навіть торговельні центри і ринки. Ще одна вагома частина проєкту «Відчуй Дніпро» – це створення мініскульптур, кожна з яких відкриває певну сторінку минулого або сьогодення міста. Нещодавно з’явилася вже шістнадцята фігура, яка присвячена історику та етнографу Дмитру Яворницькому.

– Цьому проєкту майже чотири роки, – розповідає Карен Агаджанян.– Спочатку мініскульптури робилися завдяки «Бюджету участі», фонду «Культурна столиця». Зараз, коли бюджетні кошти йдуть на війну та нагальні потреби,  нас підтримує приватний бізнес. Ми продовжуємо відкривати мініскульптури, які пов’язані з певною частиною історії нашого славетного міста. Всі фігури розташовані у центрі, завдяки ним вже маємо пішохідний туристичний маршрут на три години. Працюємо далі – готуємо відкриття наступної мініскульптури, яке відбудеться незабаром.

Також проєкт «Відчуй Дніпро» передбачає створення сувенірної продукції, яка пов’язана з нашим містом. Придбати її можна буде вже найближчим часом.

Фото Валерія Кравченка та з відкритих джерел.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як розвивається молодь Дніпра під час війни.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: