Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Скільки коштує будиночок під Дніпром на випадок блекауту та які є нюанси

Михайло Чернов

Сподіватись  тільки на себе майбутньої зими – таку сумну рекомендацію дав усім українцям Дмитро Сахарук, виконавчий директор приватної енергетичної компанії ДТЕК. Що насправді кожен з нас може зробити для себе вже зараз, – з’ясовував кореспондент “Наше місто”.

Готуємось до графіків включень електроенергії

 Сахарук сказав, що українці мають подумати про те, що вони можуть зробити для себе: 

“Розраховуйте на себе. Я не жартую. Все в наших руках і залежить від кожного з нас. Якщо кожен подумає, що він зможе зробити для того, щоб пройти наступну зиму, і зробить щось із цього, у нього точно (зима пройде) легше”, – заявив топ-менеджер приватної енергетичної компанії.

Про можливі складнощі майбутньої зими попередив усіх і міський голова Дніпра Борис Філатов:

Борис Філатов

“Нам потрібно готуватися не до графіків відключень, а до графіків включень електроенергії. Тому що під час опалювального сезону зростатиме енергоспоживання, і це велика проблема”, – сказав він.

Що ж робити людям і як підготуватися до холодної пори року, коли можливі вкрай неприємні та тривалі відключення електрики?  Проводити багато годин у холодних квартирах, без світла та гарячої їжі – перспектива так собі.

Одне з радикальних, але вірогідно ефективних рішень – знайти і підготувати до сезону холодів приватний будинок – у межах міста чи передмісті: Таку рекомендацію – схоже, не жартома, а цілком серйозно – дав усім українцям Володимир Омельченко, керівник енергетичних програм Центру ім.Розумкова.

Володимир Омельченко

Що ж, порада цілком розумна, і можливо містянам буде корисно згадати – може, вони мають старенький бабусин будиночок в селі, як туди можна дістатися і чи можна підготувати будівлю до життя взимку. Або подумати про інвестиції в скромну дачу або будиночок в передмісті Дніпра.

Давайте розглянемо, які плюси та мінуси є у такого рішення, яка ціна питання та які нюанси треба врахувати.

Скільки коштує та які нюанси?

Почнемо з найгострішого питання – скільки коштує? На профільних сайтах в Інтернеті, де пропонуються на продаж дачні будиночки в межах міста або в передмісті – безліч оголошень. Ціни стартують приблизно від 100 тис. грн – за таку суму, приміром, пропонують дуже скромний дачний будиночок на Ігрені.

Скрін об’яви з сайту оголошень

Приблизно стільки ж стоять скромні будиночки в дачних кооперативах на правобережжі, неподалік Дніпра – 10-15 хвилин їзди від житлового масиву Тополя, як обіцяють продавці.


У трохи більшу суму – десь +- 4 тис. доларів – оцінюють дачі без особливих зручностей під Дніпром, без ремонту, але біля водойми.

Варіантів – дуже багато, вибрати можна за різними критеріями – ціна, стан споруди, віддаленість від міста тощо. Зрозуміло, за наявності фінансових ресурсів можна обирати варіанти дорожчі та кращі – на будь-який смак.

Якщо ухвалено рішення про купівлю, то буде корисно і розумно довірити цей процес професіоналам, залучити грамотного ріелтора, не скупитись на комісії, який обов’язково перевірить нерухомість, врахує всі нюанси та попередить про підводні камені.

Зрозуміло, оформляти процес купівлі краще за законом, засвідчуючи угоду у нотаріуса, з попередньою перевіркою продавців і предмета угоди.

До речі, з урахуванням того, що деякий час жити і проводити час у будиночку можливо доведеться в холодну пору року, наявність пічки, яку можна топити вугіллям або дровами – важливий плюс для нерухомості.

Ще одне важливе питання – як добиратися до будиночка/дачі під містом. За наявності автомобіля ця проблема – не така вже проблема. Головне – аби до місця можна було дістатися з урахування осінньо-зимових опадів та стану дороги (ймовірно, грунтової).

А ось якщо машини в сім’ї немає, то варто дуже розсудливо оцінити логістику та транспортні можливості для поїздок.

Втім, у межах міста Дніпра міський транспорт завдяки зусиллям місцевої влади працює стабільно, рухається  за графіком, незважаючи на всі виклики воєнного часу. 

Крім того, активно розвивається транспортне сполучення з найбільш віддаленими від центру мікрорайонами. Так,  було запроваджено муніципальні автобуси, які доставлять дніпрян із центральної частини міста, від вокзалу на віддалені масиви Мирний, Ігрень тощо.

Дача або приватний будинок: рекомендації експерта

Будиночок з ділянкою, куди можна перебратися на випадок затяжних блекаутів взимку, можна знайти в садовому (дачному) товаристві, а можна поцікавитися придбанням приватного будинку. Пріоритет з погляду складної зими – наявність у будівлі газу, а також печі, яку можна використовувати для опалення.

При цьому потрібно враховувати низку важливих нюансів, пояснює  Віталій Шакало, експерт ринку нерухомості, ріелтор АН “Твоя фортеця”.

У разі придбання дачного будиночка дуже важливі моменти – розташування, під’їзні шляхи, загальний стан садового товариства (наприклад, чи огороджена територія, чи є охорона), постачання водою, електрикою і т. ін. 

Дачний будиночок далеко не завжди придатний для життя взимку. Виняток – у деяких будівлях може бути пічка для опалення та приготування їжі. Однак її обов’язково потрібно  перевірити, обслужити, щоб уникнути проблем. Зробити це краще до настання осені, яка – не за горами. Крім того, для пічного опалення потрібний запас вугілля або дров, приблизно – від 4 до 6 куб. м деревини на зиму для обігріву середньої будови, каже фахівець.

Найчастіше дачний будиночок знаходиться на території садового товариства, яке живе зі своїм керівництвом та за своїми законами. Варто обов’язково звернути увагу на те, чи є техпаспорт будівлі, як оформлена / не оформлена ділянка. Показово, якою є загалом ситуація у товаристві, чи не занедбане воно, також – скільки людей реально зимує. Отже обирати дачний будиночок у кооперативі/товаристві потрібно дуже обачно, враховуючи всі можливі фактори, наголошує експерт Віталій Шакало.

Приватний будинок в межах міста або в передмісті, особливо з піччю і з підведеним газом – цікавіший варіант. Це об’єкт нерухомості, який знаходиться у певній громаді, з технічним паспортом, при цьому ділянка має бути оформлена певним чином – приватизована або хоча б мати кадастровий номер. Однак і коштуватиме він дорожче. Ціни на будівлі в передмісті Дніпра, на відстані приблизно 40 км від міста – в діапазоні 16-20 тис. дол. за будинки площею близько 100 кв. м. І, звичайно, у кожному випадку ціна залежить від конкретних параметрів.

Крім того, варто звернути увагу на нюанси купівлі та оформлення, наголошує експерт. Продаж дачного будиночка в садовому товаристві часто відбувається шляхом передачі садової книжки. У дачному будиночку далеко не завжди можна прописатися, якщо така опція необхідна сім’ї, яка купує будову.

Продаж приватного будинку – угода з продажу нерухомості, яка проводиться з дотриманням усіх процедур, перевіркою параметрів та узгодженням необхідних документів.

Вочевидь, оформляти угоди рекомендується лише офіційно, наприклад – купівлю-продаж приватного будинку проводити у нотаріуса, з підписанням договору тощо.

У будь-якому випадку під час пошуку, а тим більше – у разі придбання дачного будиночка або приватного будинку варто звернутися до послуг професіоналів:

– Аналіз ситуації та перевірка приватного будинку, а особливо – дачної ділянки з будівлею у садовому товаристві, яку проводить професійний ріелтор, найчастіше буває набагато глибшою, ніж при купівлі квартири у міській багатоповерхівці, – наголошує ріелтор Віталій Шакало. – Ми перевіряємо дуже багато параметрів, щоб гарантувати покупцеві, що об’єкт можна і доцільно купувати, або навпаки – не рекомендуємо покупку та радимо пошукати інший, більш надійний варіант, щоб зберегти гроші та нерви наших клієнтів.

М’ясо на мангалі та світло від генератора

Для початку – давайте розглянемо переваги приватного будиночка з т.з. енергетичної автономності, та деякі складнощі, які можуть виникнути.

Отже,   важлива перевага приватного будинку та прибудинкової території – там можна поставити генератор. Звичайно, пристрій потрібно купити, а отже – проінвестувати кошти. Ціни стартують від 6000 грн (пристрій на 1 кВт), обирати прилад варто розумно, під конкретні потреби вашої побутової техніки, обладнання в енергії.

Можливості встановити генератор в оселі повністю позбавлені мешканці багатоквартирних будинків (екстремальна установка генератора на балконі – не в рахунок), оскільки за правилами безпеки генератор повинен обов’язково перебувати на значній (!) відстані від стін будь-якої споруди. Неодноразові пожежі у висотних будинках, де недбайливі мешканці намагалися використовувати генератори – дуже зрозуміле попередження, що так робити не можна.

Генератор на ділянці біля будинку – це можливість отримувати електрику для того, щоб у будинку працював холодильник, котел, світло і т.ін.  Знов зазначимо, що параметри самого генератора мають відповідати потребам енергії, які є в обладнання, що буде у будинку (той самий холодильник і котел). А в дощову погоду пристрій потрібно прибирати в будинок або закрити його надійним металевим навісом, який збереже генератор від опадів. 

Недоліки роботи генератора – відчутна витрата палива (залежить від типу пристрою – бензинового чи дизельного, і конкретної моделі ), що б’є по бюджету. Паливо варто закупити та зберігати з дотриманням норм безпеки.

Також сусіди можуть не дуже радіти шуму, що створює пристрій, що працює на прибудинковій території.

Ще одна вкрай корисна можливість приватного будинку та свого двору – можливість готувати на мангалі. Власне ціни на мангали стартують від кількох сотень гривень, а дрова завжди можна заготовити, спилявши або обрізавши сухі гілки та дерева.

…І можливість встановити сонячні панелі або вітряки – за пільговий кредит

Інноваційне та просунуте рішення, яке доступне саме мешканцям приватного сектору – встановлення сонячних панелей та вітрових генераційних установок, завдяки яким у сонячну /вітряну погоду можна генерувати електроенергію.Наприклад,, невелику сонячну панель у комплекті з зарядною станцією можна придбати у магазинах техніки. Такий набір вже дозволить заряджати деякі девайси в критичній ситуації. Але за бажання та наявності ресурсів можна замахнутися на сонячні панелі будь-якого масштабу. 

Варто зазначити, що наразі стартувала державна програма, за допомогою якої можна отримати пільговий кредит на придбання енергетичного обладнання для приватних домогосподарств. Громадянам пропонується кредитування під 0% для придбання енергообладнання. Сума кредиту – до 480 тисяч гривень на 10 років.

Йдеться про установки, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел: сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки. 

Вимоги до учасників програми:

  • власний авансовий внесок – від 10% вартості устаткування;
  • офіційний дохід та позитивна кредитна історія;
  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї за останні шість місяців не повинен перевищувати десятикратний розмір місячної середньої заробітної плати в Україні (тобто не більше 189 тис.грн).
  • земельна ділянка, де планується встановити обладнання, має бути не більше ніж 250 кв. м;
  • один особовий рахунок побутового споживача електроенергії;
  • потужність сонячних або вітрових гібридних систем енергопостачання повинна бути до 10 кВт разом із гібридним інвертором та установками зберігання енергії;

Вимоги банків – вік позичальника має бути від 21 до 65 років. Крім того, “Укргазбанк” вимагає, щоб мінімальний дохід позичальника був більшим за 8000 грн.

Алгоритм придбання обладнання такий: людина вибирає необхідний товар, погоджує його та параметри кредиту з банком, здійснює авансовий платіж продавцю, надає банку рахунок, після чого банк переказує продавцеві решту суми.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: