Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Привид минулого: історія потопаючого катера в річковому порту Дніпра

Ткач Анастасія

Привид минулого: історія потопаючого катера в річковому порту Дніпра

Колись інженерам вдалося не тільки намалювати, а й втілити в життя витончений і граціозний прогулянковий катер. Теплохід використовували для літніх прогулянок та річкових екскурсій. Досі цей тип корабля вважається класичним еталоном крилатих суден. Сьогодні “Наше місто” розповість історію напівзруйнованого катера, який багато років стоїть біля Речпорту у Дніпрі.

Влітку мешканці Дніпра полюбляють відпочивати та засмагати на Монастирському острові. Однак кілька десятків років тому дніпряни також відвідували інші острови на річці – такі як Зелений та Шевський. Ці острови й досі існують, їх видно з набережної чи під час проїзду мостом, але зараз жителі міста там не відпочивають. Раніше на ці острови курсували пароплави та річкові трамваї, які доставляли охочих відпочити. Однак у 1990-х роках, коли судноплавство припинилося, дістатися цих островів стало проблематично.

Катер, пришвартований біля берега порту, свого часу перевозив мешканців міста на Зелений та Шевський острови. Це судно було збудоване у 1950-х роках на Херсонському суднобудівному заводі. Його довжина близько 27 метрів, а ширина – 5 метрів. Воно могло перевезти понад 100 пасажирів за один раз, що було типовим для суден того часу.

Незважаючи на свій солідний вік – понад 50 років, річковий транспорт працював на воді, аж поки не вийшов з ладу. Довгий час судно перебувало на балансі вантажного порту, але пізніше було викуплене у приватну власність.

Ось уже близько 5 років судно стоїть у порту без руху і поступово іржавіє. Коли катер тільки з’явився біля порту і стало зрозуміло, що ним ніхто не займається, його облюбували любителі екстриму, а пізніше – безхатьки. Проте згодом вони змушені були залишити свій “притулок”, оскільки катер почав тонути.

https://youtu.be/qGbfuoIfwYo

Нагадаємо, раніше ми писали: Як у Дніпрі будували цирк на набережній  і в чому унікальність споруди.

Читайте також: Будинок працьовитості: історія першої біржі праці у Дніпрі.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: