Site icon Наше Місто

Дніпровський архітектор пропонує переймати досвід Ізраїля і будувати кімнати-бомбосховища у квартирах

Ізраїль давно відмовився під підземних сховищ. Натомість безпечні кімнати роблять на кожному поверсі будівлі і практично в кожній квартирі. На думку фахівців, зробити кімнату-бомбосховище можливо і у міській квартирі. Про це повідомляє «Наше місто».

Сьогодні багато говорять про Ізраїль, досвід якого можливо перейняти нам. Ще б пак! На відміну від України, Тель-Авів воює вже кілька десятиліть. Але наскільки реально використовувати в Дніпрі практику близькосхідної країни?

Димитрій Дахневський, фото з його архиву

– Справді, Ізраїль перебуває у стані війни вже 75 років, – розповідає дніпровський архітектор Димитрій Дахневський. – Крім того, це ще й сейсмонебезпечна зона. До того ж країна маленька і кожен квадратний метр треба використовувати розумно. Тому містобудівні стандарти і норми специфічні. Ще в 1990-х Ізраїль відмовився від підземних сховищ. Тепер їх створюють на кожному поверсі будівлі і практично в кожній квартирі. Кімната-бомбосховище функціонально нічим не відрізняється від звичайної, але протягом лічених секунд вона може стати надійним бункером. Звісно, від прямого влучання він не врятує, але від осколків захистять залізобетонні стіни, броньовані двері, залізні віконні ставні. Від небезпечних газів передбачено фільтр очищення повітря.

Комната-укриття, фото bzh.life

  На думку Димитрія, подібні кімнати-трансформери можливо будувати і в Україні, хоча консенсусу з цього приводу немає.

Фото з архіву експерта

– У Дніпрі тривоги оголошують дуже часто, іноді на короткий час, але чи багато містян спускаються в укриття? – продовжує розповідь експерт. -Вочевидь, що ні. Ну, а в кімнатному сховищі почуваєшся досить безпечно. І при цьому можна продовжувати займатися своєю роботою. Війна-війною, але звичайного життя і роботи ніхто не скасовував.

Раніше ми писали про те, що у Дніпрі капітально ремонтують дах будинку, який постраждав через сильну пожежу.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version