Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Зуб мамонта та речі скіфського царя: у Дніпрі оновлюються пришкільні музеї

У Дніпрі пройшов конкурс-огляд музеїв при закладах загальної середньої освіти. Заявки на участь у ньому подали дев’ять закладів, журналісти «Нашого міста» побували в одному з них.

Конкурс став чудовою нагодою для того, щоб розширити та вдосконалити свої музейні експозиції, забезпечити безперервний взаємозв’язок з освітнім процесом.

В нас була мета актуалізувати роль музеїв при закладах освіти як важливих виховних центрів, які залучені до освітнього процесу, зокрема у дистанційній формі, – зазначає Оксана Зайцева,   представниця департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.  – Ми хотіли стимулювати школярів та вчителів до проведення краєзнавчо-пошукової та соціально-просвітницької діяльності, до зберігання та дослідження української культурної спадщини.

 Участь у конкурсі взяли гімназія № 11, ліцей № 23, СШ№ 44, НВК№ 57, СШ№ 69, ліцей № 70, гімназія № 77, СЗШ № 101, гімназія №132. Учні та педагоги всіх цих закладів продемонстрували потужний потенціал та бажання розвиватися, вдосконалюватися. А також професійний підхід до роботи музеїв, навіть у наш непростий час. Членами журі  конкурсу були професійні музейники. Дуже часто вони були приємно здивовані та захоплені  експозиціями в пришкільних музеях.

За підсумками конкурсу переможцями стали школи за такими напрямами: історико-краєзнавчий –  Гімназія №11, військово-історичний – ліцей № 23, історичний – СШ№44,  етнографічний – СЗШ№ 101. Всі переможці отримали сертифікат на проведення реекспозиції музею за підтримки департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.

У пришкільному музеї гімназії № 11 тривають ремонтні роботи

 Історико-краєзнавчий музей у 11-й гімназії працює вже багато років поспіль. Його свого часу, у середині ХХ сторіччя, започаткував вчитель географії Анатолій Ковальов (1909-1969). Разом з учнями він збирав поряд з тією місцевістю, де розташована школа, цікаві предмети. Звісно, були і дарувальники. Зараз його справу продовжує вчителька історії Олена Ступак.

Наразі декілька експонатів у очікуванні оновлення музею знаходяться у одному з учбових кабінетів. На шкільних партах можна побачити зуб мамонта, багато предметів часів козацтва, речі скіфського царя, які були знайдені у кургані у 1957 році. А ще шоломи та каски воїнів Першої та Другої світових війн, старовинне взуття та ще багато чого цікавого – зокрема портрет засновника музею Анатолія Ковальова.

Реконструкція музею розпочалася у червні, до 1 вересня педагоги гімназії № 11 планують її оновити. Якщо раніше музей складався з однієї маленької кімнати, тепер їх буде дві. Заради цього вчительську кімнату перенесли в інше місце. До того ж з’явиться мультимедійне обладнання, сучасні вітрини.

Фото Валерія Кравченка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Дніпрі проходить реформа старшої школи.

Категорія: Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: