Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Ваша кров може воювати: яка ситуація з донорством у Дніпрі

історії донорів крові з Дніпра

14 червня в Україні традиційно відзначається Всесвітній день донора. Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. Навіть один раз здавши кров, ви врятуєте три життя. Всесвітній день донора крові може стати хорошою точкою відліку для нової звички – порятунку життів. Про підготовку до процедури донації крові, користь для здоров’я та мотиви донорів журналісти “Нашого міста” дізнавались в одному з медичних закладів Дніпра.

Вони просто хочуть допомогти: історії донорів крові

Світлана Адамівна щойно здала кров. Вона каже, що почувається навіть краще, ніж до донації. Жінка розповіла, що завжди ретельно готується до цієї процедури. Протягом тижня не вживає смаженого, жирного, копченого. 

Світлана Адамівна прийшла здати кров

– Я сьогодні прийшла здати кров для сестри моєї подруги, – ділиться жінка. – Вона хворіє і виникла така потреба. А взагалі, з початку повномасштабного вторгнення я кожні шість місяців здаю кров.

Сергія щойно під’єднали до спеціального пристрою і почався забір крові. Чоловік розповів, що прийшов сюди вже вчетверте.

Сергій регулярно здає кров для захисників

– Сьогодні маю вихідний, тому вирішив прийти здати кров, – сказав Сергій. – Вона завжди потрібна нашим пораненим захисникам. Процедура проходить традиційно, я почуваюся добре. 

Донором став і Володимир. Чоловік каже, що здає кров не на постійній основі, а лише тоді, коли комусь потрібна допомога.

Володимир став донором

– Моя знайома лежить у лікарні, їй потрібне переливання, – каже Володимир. – У неї проблеми саме з кров’ю. А у мене якраз перша позитивна група. В інтернеті побачив заклик про допомогу і відразу відгукнувся. Якщо люди потребують допомоги, я завжди роблю все, що можу. 

А тим часом медсестра Яна готує чергового донора.

Медсестра розповіла про процедура забору крові

– Спочатку потрібно знайти вену, ввести голку, потім піде кров, – розповідає Яна. – В цей мішечок ми відбираємо зразки. Їх перевіряємо на інфекції – гепатити, ВІЛ та сифіліс. Завтра отримаємо результати досліджень, якщо все добре, то кров піде на переливання. Як бачите, у нас є ваги-змішувачі. Вони запобігають згортанню крові. Цей пристрій відбирає лише потрібний об’єм крові – 450 мл. Перевищити його ми не можемо, бо це може негативно вплинути на стан донора. Протягом семи-восьми хвилин триває забір. Донор в цей час нічого не відчуває. Головне – мати бажання та гарний настрій. 

В цей день здавати кров прийшло багато поліцейських. Медики кажуть, що правоохоронці у них – часті гості.

Поліцейські – активні донори

– Зазвичай я намагаюся здавати кров не рідше, ніж раз на півроку, сказав Вадим, інспектор Управління патрульної поліції. – Мій стан здоров’я після цього покращується, адже кров оновлюється. Зараз багато поранених військових, таким чином я можу їм допомогти. Я закликаю й інших людей здавати кров, це дуже важливо. Коли я та мої колеги-поліцейські чуємо, що потрібна кров для постраждалих, ми миттєво реагуємо. Всі організовано здаємо кров. Адже для донора – це лише невеликий проміжок вільного часу, а для когось – шанс на життя. 

Медики підготували подяки та подарунки для активних донорів. Серед них і представники Управління патрульної поліції. 

Поліцейські отримали подарунки

– З самого початку повномасштабного вторгнення вони з нами, – сказала пані Вікторія, завідуюча відділенням. Приходять регулярно. Завдяки цьому ми маємо можливість суттєво поповнити вміст холодильників різними групами крові. Нагадаю, що під час одного з брифінгів мер Дніпра Борис Філатов закликав дніпрян до здачі крові. Після цього містяни активізувалися, до нас долучилися і донори від газотранспортної служби України. Вони приїздять великими групами кожні три-чотири місяці. І такі випадки непоодинокі. Ми усім цим людям щиро вдячні.

Хто може бути донором крові

Донорами можуть стати здорові повнолітні люди, що не мають протипоказань для здачі крові. Вага донора не може бути меншою за 50 кг. 

День донора у Дніпрі
Завідуюча відділенням – пані Вікторія

– Донором крові може бути громадянин України від 18 до 60 років, – підкреслила пані Вікторія. – А люди старшого віку – на розсуд лікаря, який проводять огляд. Якщо немає протипоказань, то людина може здавати кров до 65 років. Це можна робити один раз на 60 днів. Це безпечно для самого донора. Ми маємо не лише допомогти тому, кому потрібна кров, а ще й не нашкодити донору. Людина, яка чотири рази поспіль здала кров, отримує статус активного донора.

Щоб стати донором, потрібно виконати декілька умов

Протипоказання до здачі крові мають люди, що страждають на хронічні захворювання. Їх поділяють на тимчасові та абсолютні. Тимчасові стосуються людей, які протягом останніх тижнів мали інфекційне захворювання, або хворіли на інші віруси.

Не можуть бути донорами крові ті, хто має абсолютні протипоказання: 

  • люди з активними або минулими серйозними серцево-судинними хворобами;
  • із захворюваннями центральної нервової системи;
  • гематологічними, імунологічними, шлунково-кишковими та онкологічними захворюваннями;
  • з патологічною схильністю до кровотеч;
  • хворі на гепатити В і С;
  • люди, що живуть із ВІЛ.

Що їсти і пити перед здачею крові: дієта для донорів

Щоб здати кров, не потрібно навіть знати свою групу крові чи приносити якісь медичні довідки. В центрах крові проводять медогляд донора, визначають групу крові та інші необхідні показники.

– При собі потрібно мати паспорт чи додаток “Дія”, – пояснила пані Вікторія. – Ми проводимо огляд, лікар-трансфузіолог дає висновок, чи може людина бути донором. Також визначаємо групу крові та гемоглобін. Для чоловіків він має бути не нижче 135, а для жінок – 125. 

Їжа, спожита донором перед здачею крові, має надзвичайно важливе значення. Якщо у вас виявлять певні речовини в крові, то її просто не переллють пацієнтам. Лише один горішок, цукерка чи ще якийсь дрібний смаколик може все зіпсувати. 

Донори мають дотримуватися дієти

 – За 24 години людина має дотримуватися дієти, – зазначила завідуюча відділенням. – Не вживати смаженого, копченого, жирного, яєць, бананів, шоколаду, фініків, буряка. Потрібно пити багато рідини. Алкоголь не можна за 72 години. В день здачі крові – легкий сніданок: чай, печиво або вівсяна каша. Після здачі крові донор отримує шоколад, сік, бутильовану воду. 

Донори отримують легкий перекус

Донорська кров необхідна постійно. Якщо її не вистачає, переносяться операції, вмирають постраждалі в автокатастрофах, за важких пологів гинуть мами тощо. Повномасштабна війна критично загострила потребу у донації. Здаючи кров, донори дарують людям шанс на життя — зокрема нашим захисникам. 

– Найрозповсюдженіші групи крові серед населення – перша та друга позитивні, – сказала завідуюча відділенням. – А всі негативні вважаються рідкісними. Але ми ніколи не знаємо, кому потрібно буде надати допомогу, які виникнуть ургентні ситуації і яка група крові буде затребувана. Через це ми намагаємося завжди мати запаси. Ми закликаємо людей не бути байдужими, приходити до центрів крові. Донорство – це теж донат і наближення нашої Перемоги. Ваша кров може воювати. Хтось може донатити фінансово, а хтось здати свою кров. І цей донат теж дуже важливий. Тому що кров не можна купити, виготовити, замовити у провізора, як ліки. Її можна лише отримати від людини. 

Як здача крові впливає на здоров’я донора

Донорство крові не лише рятує життя, а й корисне для самого донора. Регулярна здача крові є потужним засобом профілактики серцево-судинних хвороб та онкозахворювань, сприяє покращенню загального самопочуття та оновленню організму. Також люди, які регулярно здають кров, набагато швидше відновлюються у разі значної крововтрати в екстреній ситуації. 

А ще донація крові — це регулярна перевірка стану здоров’я та безплатний аналіз на вірусні гепатити, ВІЛ та сифіліс. Донорство крові абсолютно безпечне для донора, оскільки при всіх маніпуляціях використовуються одноразові стерильні інструменти.

Здача крові позитивно впливає на здоров’я донора

У Дніпрі з’явилося нове надсучасне обладнання для зберігання крові донорів

У Дніпрі один з медичних центрів отримав партію сучасного обладнання для зберігання крові, яке значно покращить шанси пацієнтів на порятунок життя в екстрених ситуаціях.

До нового оснащення входять 4 холодильники, що дозволяють зберігати компоненти крові кожної групи окремо, а також шейкер для тромбоцитів з інкубатором, який забезпечує необхідні умови зберігання. Це обладнання дасть можливість медикам зберігати запаси крові в належному стані протягом тривалого часу, гарантуючи її безпечність та якість.

Це надзвичайно важливе надходження. Адже деяким пацієнтам в екстрених випадках може знадобитися до 10 літрів крові. Найбільше її потребують реанімація, пологове відділення, відділення онкогематології та трансплантації кісткового мозку. Завдяки цьому новому обладнанню медики зможуть рятувати більше життів!

Фото Валерія Кравченка.

Читайте також: Здійснив останню мрію дитини: історія вчителя з Дніпра, який викладає у лікарнях.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: