Skip to content

Як не переплачувати за світло: поради експертів з Дніпра

Як не переплачувати за світло: поради експертів з Дніпра

Через недавнє підвищення тарифів на електроенергію, економія в кожній домівці стала необхідністю. Масові обстріли росіянами об’єктів критичної інфраструктури в Україні пошкодили майже третину енергосистеми, що призвело до її нестабільної роботи. Які нові правила впроваджують у повсякденне життя жителі Дніпра і як ефективно користуватися електроенергією, щоб заощадити – дізнавалися журналісти ДніпроTV, пише «Наше Місто».

З 1 червня тариф на електроенергію зріс майже на 64%.  Тепер економія необхідна українцям не лише для підтримки енергосистеми в умовах масованих атак, але й для зменшення витрат.

Перед тим, як дізнатись інші лайфхаки з економії світла, ми пропонуємо подивитись,  наскільки витратні електроприлади:

  • Електроплита: справжній чемпіон з обжерливості – 3,5 кіловата за годину.
  • Фен, електрочайник та праска: хоч і не такі ненаситні, як плита, все ж таки полюбляють поласувати 2,2 кіловатами за годину.
  • Пилосос та бойлер: їм вистачає 2 кіловатів на годину, щоб зарядитися енергією.
  • Посудомийна машина та мікрохвильовка: скромніші у своїх потребах – 1 кіловат за годину кожній.
  • Електрообігрівач та пральна машина: поділили останнє місце в списку ненажер, споживаючи по 0,7 кіловата за годину.

Тим не менш, холодильник споживає до 20% від загальної кількості використаної електроенергії. Тож його варто розмістити подалі від плити та сонячних променів. Також туди не треба ставити гарячу їжу й регулярно розморожувати.

Прості кроки до економії електроенергії

  • Перехід на енергозберігаючі лампи – це найпростіший і найефективніший спосіб заощадити електроенергію. Вони споживають в 5-10 разів менше електрики, служать значно довше і не шкодять довкіллю.
  • Оберіть бойлер відповідного об’єму для вашої сім’ї та з низькою потужністю. Це допоможе вам зменшити витрати на електроенергію.
  • Регулярно чистіть від вапняного нальоту чайник, бойлер та пральну машинку. Чим менше накипу, тим менше енергії споживає прилад.
  • Заряджайте телефон вночі, коли тарифи на електроенергію значно нижчі, або використовуйте павербанк.
  • При купівлі нової техніки звертайте увагу на етикетку енергоефективності. Класи A+, A++ та A+++ гарантують значну економію електроенергії протягом усього терміну служби приладу.

«Коли купуєте холодильник, ноутбук, коли купуєте мікрохвильову піч, на ній є спеціальна наклейка і написано, який це рівень енергоефективності, там А, В, С і так далі. Тут ви можете подивитись і, купуючи техніку, відразу для себе зрозуміти, що ось це енергоефективна техніка», – каже Олег Попенко, голова спілки споживачів комунальних послуг.

Окрім того, за словами генерального директора ДТЕК Дніпровські електромережі Андрія Терещука, дуже добре на енергосистемі відобразиться споживання після 00:00. Він каже, що, наприклад, на багатьох пральних машинах є таймер, який дозволяє відкласти прання до ночі.

Таким чином, побутові споживачі, які встановили у своїх будинках двозонні лічильники, в нічний час з 23:00 до 07:00 можуть споживати електроенергію за пільговим нічним тарифом та допомагати енергосистемі.

Нічний тариф становить 50% вартості звичайного тарифу. Від 1 червня 2024 року за спожиту вночі електроенергію платитимуть 2,16 грн за кіловат.

Найголовніше правило – не вмикайте одночасно декілька потужних електроприладів. Якщо можливо – користуйтеся по черзі. І, як закликають енергетики, обмежте наразі використання кондиціонерів.

Нагадаємо, раніше ми писали: Новий тариф на світло 2024: топ питань, які турбують дніпрян.

Читайте також: Побудував вітряну електростанцію на городі: у Дніпрі пенсіонер вже 8 років не платить за світло.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Україна

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: