Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Бруси-розділювачі, зручні зупинки, світлофори і розмітка: як у Дніпрі  дбають про безпеку на дорогах

Михайло Чернов

Фото Валерія Кравченко

У Дніпрі міська влада постійно дбає про розвиток транспортної інфраструктури задля безпеки та комфорту усіх учасників руху як пішоходів, так і водіїв. Саме за останні роки завдяки постійній роботі команди міського голови Бориса Філатова у цій сфері відбулося багато позитивних змін, які на власні очі бачать та дуже позитивно оцінюють мешканці Дніпра. У місті стає все більше зручних зупинок міського транспорту, на автошляхах працюють сучасні світлофори, облаштовані переходи, встановлюються бруси-розділювачі на магістралях, робиться дуже багато іншого для розвитку міста та безпеки людей, повідомляє “Наше місто”

Зупинки – сучасні та комфортні для людей

Погодьтеся, чекати на міський транспорт – тролейбус, автобус, трамвай – краще на зручній зупинці, яка захищає від сонця влітку, дощу або снігу взимку, де  люди можуть посидіти на лавочці. Міська влада постійно дбає про комфорт та безпеку пасажирів громадського транспорту, тож за останні роки в Дніпрі встановлюють  сучасні зупиночні комплекси та дбають про їх належний стан.

 Наразі в Дніпрі створено 218 зупиночних комплексів – такі цифри наводить Іван Васючков, заступник директора департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міськради.  Зокрема,  у минулому 2023 році, попри всі складнощі воєнного часу, профільні служби облаштували 25 зупинок громадського транспорту в Дніпрі. Зупиночні комплекси облаштовують у всіх районах, навіть у найбільш віддалених від центральної частини міста.

Оновлені зупинки громадського транспорту в Дніпрі виконані в єдиному стилі, згідно з дизайн-кодом міста. На зупинках є зручні сидіння. Завдяки стінкам містяни, які очікують транспорт, захищені від дощу та снігу взимку. Також для зручності пасажирів на стінах розміщені дані про маршрути транспорту.

– Дуже важливо, що сучасні зупинки в Дніпрі мають високий рівень безпеки,  – підкреслює Іван Васючков. – Зокрема, поряд облаштовані стовпчики, які захищають пасажирів у разі ДТП – вони опробувані не один раз та дійсно можуть зупинити автівку за більшості умов. І тому наші транспортні зупинки є безпечними.

В 2024 році планується встановити ще 9 сучасних зупинок за бюджетні кошти, а також 7 зупинок – за кошти інвесторів. 


Важливе дніпровське ноу-хау, яке впроваджується задля безпеки дніпрян – встановлення мобільних укриттів, які розташовуються в найбільш відвідуваних місцях. Зокрема, неподалік від зупинок громадського транспорту розташовані 27 таких укриттів, зазначає Іван Васючков. Такі конструкції дозволяють містянам укритися під час тривог та почуватися більш безпечно.

В місті оновлюють дорожні знаки та встановлюють світлофори

Добре відомо: наявні дорожні знаки – це чітка організація руху. Протягом 2023 року профільні служби встановили та оновили загалом близько 1500 дорожніх знаків  А в цьому році заплановано оновити   1700 дорожніх знаків. 


В Дніпрі  дбають про стабільну роботу та оновлення світлофорів. У минулому році виконано капітальний ремонт світлофорного об’єкта на вул. Набережна Перемоги, 118, який постраждав після ракетного удару. 

Протягом 2023 року збудовано 2 нових світлофорних об’єкти. Перший –  на перехресті вул.Титова та вул. Академіка Янгеля. Тут дуже жвавий рух автотранспорту, до того ж Патрульна поліція визначила це перехрестя як місце концентрації ДТП та рекомендувала встановити світлофор для зниження аварійності. Крім того, у відповідь на звернення містян фахівці облаштували світлофори на перетині вул.Криворізької та просп.Металургів.


Задля безпеки дорожнього руху в Дніпрі активно впроваджують цікаві інновації. Наприкінці минулого року на 2 світлофорних об’єктах в місті встановлено 4 відеодетектори. Пристрої дозволяють стежити за інтенсивністю руху та в залежності від цього регулюють тривалість фаз світлофора.

В Дніпрі є  224 світлофорні об’єкти, 231 блок мовного супроводу на 40 об’єктах, 57 кнопок виклику зеленого сигналу для пішоходів на 24 об’єктах.

Також облаштовано підсвітку пішохідних переходів – загалом 464 одиниці на 77 об’єктах, 166 дублюючих світлодіодних стрічок на 80 об’єктах, 12 тепловізійних детекторів, 14 табло «Зелена хвиля».

Комфорт та безпека під час руху – для водіїв та пішоходів

Профільні служби дбають про безпеку усіх учасників руху в Дніпрі. Тож у 2023 році в місті нанесено та відновлено близько 400 пішохідних переходів. Містяни можуть спокійніше переходити дорогу у встановлених місцях, а водії чітко знають, де повинні пригальмувати та пропустити пішоходів.

– Для безпеки дорожнього руху у місті протягом 2023 року фахівці комунальних служб відновили та нанесли 330 км розмітки фарбою та скляними кульками, – повідомляють в департаменті транспорту та транспортної інфраструктури. – Відновлено та нанесено 50,3 км осьових ліній, 7996 м кв пішохідних переходів. 

У 2024 р. заплановано нанести 390 км розмітки фарбою, ще 100 км ліній буде нанесено довговічним пластиком, розповідає Михайло Солярчин, начальник виробничого відділу КП «Транспортна інфраструктура міста»

Також з минулого року у Дніпрі вперше почали встановлювати інноваційні засоби заспокоєння руху – так звані «берлінські подушки», які мають більше переваг, ніж звичні «лежачі поліцейські». Це – яскраві конструкції з пластику, які розташовуються на дорозі та мотивують водіїв пригальмовувати, щоб, зокрема, пропустити пішоходів. «Берлінські подушки» займають не всю ширину проїзної частини, а тому велосипедисти можуть вільно їх об’їжджати. Форма пристрою дозволяє водіям автівок проїхати повільно, але без підскакування.

Загалом в місті вже встановлено 12  таких нових засобів примусового зниження швидкості дорожнього руху, зокрема, водії та пішоходи можуть побачити «берлінські подушки» на вул.Дмитра Скоробогатова та вул.Володимира Вернадського. 

У 2024 році планують облаштувати ще 120 «берлінських подушок», а також змонтувати 100 засобів заспокоєння руху («лежачих поліцейських»).

– Все це робиться для безпеки пішоходів, регулювання дорожнього руху та приносить позитивні результати  – зазначає Михайло Солярчин.

Модернізація – для стабільної роботи міського транспорту

В Дніпрі триває розвиток транспорту та модернізація транспортної інфраструктури. Все – для комфорту містян-пасажирів.

Протягом 2023 р. транспортні служби загалом провели заміну 10 км контактного проводу електротранспорту, в т.ч. – 6 км тролейбусної контактної мережі та 4 км трамвайної контактної мережі. У планах на 2024 р. – виконати заміну 10 км контактного проводу (трамвай – 5 км; тролейбус – 5 км) на аварійних ділянках контактної мережі.

Особлива увага приділяється оновленню трамвайної колії, адже від цього залежить безпечний та стабільний рух міських трамваїв. Упродовж 2023 р. в Дніпрі капітально відремонтовано аварійну трамвайну колію протяжністю близько 2 км.  В планах транспортників Дніпра на 2024 р. – капітальний ремонт 1,8 км трамвайних колій.

– В Дніпрі усі останні роки, в т.ч.  під час війни ремонтують трамвайну колію. За останні два роки приведено до ладу 20 трамвайних переїздів. Це – справжній рекорд як для Дніпра, так і для України загалом, – зазначає Іван Васючков, заступник директора департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міської ради.  – В найближчих планах – капітально відремонтувати ще два важливих переїзди. Дніпро справді став лідером у цьому плані. Адже дуже небагато міст в Україні інвестують в дороговартісне оновлення інфраструктури для цього виду міського транспорту, зокрема в ремонт трамвайних переїздів

Дійсно, за останній час в Дніпрі відремонтована низка переїздів, де трамвайні колії перетинаються з автошляхами з напруженим рухом. Модернізація таких переїздів вкрай потрібна для безпечного руху трамваїв та автівок.

Зокрема, повністю оновлені із застосуванням залізничних залізобетонних плит переїзди вул. Романа Шухевича – вул Щепкіна; пр.Миру – вул. Захарченка; пр.Миру – пров.Вільний; пр.Миру – пров.Фестивальний; пр.Миру – вул. Міхновського; вул.Січеславська набережна – вул.Княгині Ольги; вул. Павлова – вул.Академіка Белелюбського.

Переїзди  пр.Івана Мазепи – вул.Віктора Мерзленка; вул.Львівська – просп.Сергія Нігояна, просп.Д.Яворницького – вул.М.Грушевського) відремонтовані з використанням широкосмугових плит

Із застосуванням класичної технології з асфальтуванням оновлено трамвайні переїзди на  вул. Половицька – пр.Д.Яворницького; просп. Металургів – вул. Карла Роде; просп. Металургів – вул. Криворізька.

Починаючи з весни цього року, успішно відбуваються ремонти трамвайних переїздів, розташованих на просп. Богдана Хмельницького: на перехресті з вул. Шинною, вул.Стромцова, вул.Незалежності, вул. 152 дивізії.

Також відремонтовано трамвайний переїзд на перетині просп. Лесі Українки та вул. Фабра, на пл. Вокзальній, на перехресті вул. Михайла Грушевського та вул. Барвінківської. 

У червні заплановано провести ремонтні роботи на перехресті просп. Лесі Українки – вул. Степана Бандери. Також планується реконструкція трамвайних колій по вул. Центральна, по просп Лесі Українки (від вул. Степана Бандери до бульв. Батальйону Дніпро), по просп.Д.Яворницького.

Розділювачі на шляхах Дніпра: кількість найбільш небезпечних ДТП знижується

В нашому місті впроваджується дійсно інноваційне та стратегічно правильне рішення, яке ефективно організовує рух автівок та значно підвищує безпеку на дорогах. Профільні служби крок за кроком встановлюють бруси-розділювачі на автошляхах. Завдяки цій великій роботі дніпровських комунальників кількість найбільш складних ДТП, пов’язаних з лобовими зіткненнями, стрімко знижується.

Приміром, нещодавно в Дніпрі на ділянці вулиці Космічної (від проспекту Праці до заїзду на житловий масив Сокіл-1) фахівці встановили понад 600 метрів двосторонньої металевої бар’єрної огорожі. Брус-розділювач, який встановлюють в Дніпрі  – європейського зразка, він пройшов числені краш-тести, надійно розділяє потоки транспорту, який рухається у своїх напрямках.

– Сталеві бруси  встановлені на близько двадцяти магістралях Дніпра з найбільш жвавим рухом, –  повідомила  Світлана Літвінова, начальник управління з благоустрою міста департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради.  – Зокрема, це Січеславська набережна, Набережна Перемоги, Набережна Заводська, проспект Д.Яворницького, проспект Науки, проїзд Олександра Гальченка, також проспект Слобожанський та Сонячна набережна на лівому березі Дніпра та ін.

Розділювачі в першу чергу монтують на тих ділянках автошляхів, де, за статистикою, часто відбувалися складні дорожньо-транспортні пригоди.  Комунальні служби Дніпра продовжуватимуть розвиток дорожньої інфраструктури – задля безпеки водіїв та пішоходів. В планах – встановити подібний брус-розділювач на правобережному з’їзді з Кайдацького мосту.

Крім того, профільні служби встановлюють на автошляхах міста  делініатори – гумові розподільчі дорожні стовпчики, які чітко спрямовують транспорт у потрібну смугу.  У 2023 році встановлено 246 таких пристроїв,  повідомляють в департаменті транспорту та транспортної інфраструктури міської ради. 

Такі конструкції, зокрема, розміщено на лівому березі, на перетині просп.П. Калнишевського та вул.Калинової, де у 2023 році було змінено схему руху (замість Т-образного перехрестя запроваджено перехрестя з круговим рухом), а також в центрі міста, навпроти ТЦ «Новий центр».

Для того, аби водії паркували свої автівки лише у дозволених місцях, профільні служби встановлюють антипаркувальні стовпчики. Зокрема, протягом 2023 року встановлено 642 одиниці нових та відновлено 412 існуючих. 

Бруси-відбійники можуть врятувати життя водіям та пасажирам

Зусилля міської влади Дніпра із оновлення автошляхів та підвищення безпеки дорожнього руху високо оцінюють представники Патрульної поліції Дніпра, які кожного дня дбають про порядок у мільйонному місті та безпеку дніпрян.

– Встановлення дорожніх відбійників дуже позитивно впливає на зменшення показників аварійності на вулицях Дніпра, особливо там, де проїзна частина має кілька смуг руху в обох напрямках, – зазначає в коментарі для “Нашого міста” Людмила Копиленко, речниця Управління Патрульної поліції в Дніпропетровській області. – Вони встановлюються саме там, де існує ризик виїзду на зустрічну смугу у разі недотримання водіями Правил дорожнього руху.

Відомо, що саме через виїзд на зустрічну смугу можуть відбуватися лобові зіткнення транспортних засобів. А це – найнебезпечніший вид дорожньо-транспортних пригод, під час яких гинуть та травмуються люди. Тож відбійники можуть врятувати життя водієві і пасажирам. Подібні відбійники вже є на проспекті Слобожанському, проспекті Науки, вулиці Криворізькій. Завдяки встановленню таких конструкцій на цих ділянках значно зменшилася кількість ДТП.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Тема дня, Транспорт в Дніпрі

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: