Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вирощували екзотичні дерева та фрукти: які таємниці зберігає парк Глоби у Дніпрі

Вирощували екзотичні дерева та фрукти: які таємниці зберігає парк Глоби

Парк Лазаря Глоби, що розташований у центрі Дніпра – ровесник міста. Його було засновано наприкінці ХVІІІ сторіччя. Сам запорожець перебрався сюди і створив займище після продажу верхнього саду (сьогодні – частина парку імені Шевченка), пише «Наше місто».

Протягом наступного, ХІХ сторіччя, сад змінював власників, переживав і злети, і падіння. Тут вирощували екзотичні дерева, фрукти, які постачали у всі куточки Катеринославської губернії.

У 1880-х роках на території саду відкривають перший літній театр, його територія стає відкритою для широкого загалу, чого до цього часу не було.

Не оминули нинішній парк Глоби бурхливі події початку ХХ століття. Тут проходили страйки, мітинги, демонстрації проти імперської влади.

Наприкінці 1920-х років у парку проводять капітальну реконструкцію. Він отримує нову назву – Парк культури та відпочинку.

У 1930-х роках територія двічі змінювала назву. Спочатку місце відпочинку назвали на честь більшовицького діяча Менделя Хатаєвича, після його розстрілу – на честь льотчика Валерія Чкалова.

У ХХ столітті у парку встановлювали декілька пам’ятників – два Сталіну (демонтовані після засудження культу його особи), Чкалову та партійному діячеві Федорову (демонтовані наприкінці 2022 року). Зараз у парку є статуя козаку Лазарю Глобі.

Що сьогодні являє собою парк Глоби? Це, як і раніше, улюблене місце відпочинку дніпрян. Тут є озеро, літній театр, збудований у архітектурному стилі бруталізм, діють атракціони. Справедливості слід відзначити, що територія потребує комплексної реконструкції. Вона була не так давно запланована, але завадила війна.

Раніше ми писали, у Дніпрі у парку Глоби розцвів найбільший розарій.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: