Skip to content

Як захистити гаджети від перегріву в спеку: корисні поради

Ксенія Куземко

З настанням літа зростає не лише градусник, а й ризик пошкодження електронних пристроїв

З настанням літа зростає не лише градусник, а й ризик пошкодження електронних пристроїв. Перегрів може призвести до серйозних проблем, тому важливо вжити заходів для захисту своїх гаджетів. Як захистити свої гаджети у спекотну пору року – читайте в матеріалі «Наше місто» з посланням на сайт з технологій та гаджетів MakeUseOf.

Вплив спеки на електроніку: що потрібно знати

Всі електронні пристрої, від смартфонів до ноутбуків, проекторів та інших, під час роботи виділяють тепло. Це відбувається з різних причин, таких як: проходження електричного струму, треття рухомих частин, хімічні реакції, перетворення енергії.

Електронні пристрої генерують тепло під час роботи, тому для їх охолодження використовуються різні методи, такі як вентилятори, радіатори та інші системи охолодження. Проте, в спекотну погоду цих методів може бути недостатньо, що призводить до перегріву гаджетів.

Хоч повністю захистити гаджети від літнього спекотного сонця буває складно, є кілька дієвих методів.

Хоча це може здатися очевидним, але одним із найважливіших способів уберегти ваші гаджети від пошкоджень є тримати їх подалі від джерел сильного тепла. Більшість електронних пристроїв найкраще працюють за кімнатної температури.

Ось кілька порад, як уникнути перегріву:

  • Не використовуйте пристрої на вулиці під прямим сонячним промінням або поруч із плитами та камінами. Якщо ваше робоче місце знаходиться біля вікна, куди потрапляє пряме сонячне світло, перемістіть його. Якщо вам все ж таки потрібно використовувати телефон, Wi-Fi роутер, комп’ютер або інший пристрій на вулиці, робіть це в тіні.
  • Намагайтеся не використовувати пристрої вдень, коли погода найспекотніша.
  • Ніколи не залишайте свої гаджети в машині, навіть якщо вони вимкнені. Температура в машині може швидко піднятися до небезпечного рівня, навіть якщо на вулиці не дуже спекотно.

Забезпечте належну вентиляцію для ваших пристроїв

Щоб продовжити термін служби ваших гаджетів та запобігти їх перегріву, важливо забезпечити їм належну вентиляцію.

Розміщуйте пристрої у відкритих місцях: не ховайте роутери, ПК, ігрові консолі за меблями або у вузьких просторах. Це може перешкоджати вільному потоку повітря, що призведе до перегріву.

Підніміть пристрої з м’яких поверхонь: не кладіть ноутбуки, планшети та інші гаджети на подушки, килими або інші м’які поверхні. Це може блокувати вентиляційні отвори та затримувати тепло. Натомість використовуйте підставки або охолоджуючі платформи для покращення циркуляції повітря.

Знімайте захисні чохли: якщо ви використовуєте захисні чохли для своїх пристроїв, переконайтеся, що вони не заважають вентиляції. Деякі чохли можуть обмежувати потік повітря, що може призвести до перегріву.

Регулярно чистіть пристрої: пил та бруд можуть забивати вентиляційні отвори, що призведе до перегріву. Регулярно чистіть свої пристрої від пилу та інших забруднень, щоб забезпечити їм належну вентиляцію.

Економія енергії пристроїв: вимкніть, коли не використовуєте

Важливо вимикати електронні пристрої, коли ви ними не користуєтесь, адже це допоможе зберегти енергію та запобігти їх перегріву.

Навіть у режимі очікування деякі пристрої можуть споживати енергію через фонові процеси. Тому, якщо ви не можете повністю вимкнути пристрій, рекомендується перевести його в режим сну або режим польоту. Це допоможе зменшити споживання енергії та генерацію тепла.

Пам’ятайте, що заряджання гаджетів у спеку може призвести до їх перегріву та пошкодження. Більшість сучасних пристроїв мають вбудовані функції, які обмежують струми та швидкість заряджання при високих температурах.

Раніше ми писали, повербанки та генератори у Дніпрі: скільки коштують та як обрати.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: