Skip to content

Філатов прокоментував результати опитування групи «Рейтинг», присвяченого якості життя в обласних центрах

Філатов прокоментував результати опитування групи «Рейтинг», присвяченого якості життя в обла-сних центрах

Днями соціологічна група «Рейтинг» опублікувала результати опитування Міжнародного республіканського інституту. Опитування відбулося у 21 містах України (в яких безпекова ситуація дозволяла провести дослідження). Зокрема, досліджували оцінку громадян якості діяльності місцевої влади, сприйняття корупції, адаптації до умов війни, відбудови, розвитку інклюзивного суспільства. Міський голова Дніпра Борис Філатов на своїх сторінках у соцмережах прокоментував результати дослідження, назвавши їх «дивовижними і подекуди вражаючими», пише «Наше Місто».

«Не зупинятимуся на розрізі безпосередньо Дніпра, адже для мене це суто збірка настанов для виправлення помилок. Бо десь місто має лідерські позиції, десь – поступається. Зрештою, це цілком нормально і варто просто продовжувати системно працювати», – відмітив мер.

Борис Філатов відзначив, що «поважає справжню соціологію та вважає її точною наукою». Тому він вирішив розповісти про певні емоційні моменти в суспільстві, котрі дослідження допомогло «підсвітити».

«Подекуди є дійсно вражаючі факти. Тож, приклад перший.

Опитування громадян стосовно корупції та її проявів. Серед тих, хто відповідав на питання: «Чи давали ви чи ваші знайомі за два роки хабар/подарунок для отримання певної послуги?», переважна більшість зазначила, що ніколи цього не робила.

Ба більше, з 2019 року кількість корупційних випадків по країні знизилася майже вдвічі! Навіть у податковій, судах та поліції!

Але при цьому, коли людям запропонували варіанти відповіді щодо характеристики чиновників і посадовців України, то вони назвали їх саме «корумпованими»!

І хоча я вже давно звик до того, що доволі суттєвий прошарок наших співгромадян живуть в парадигмі ідіосинкразії та роздвоєння свідомості, але все ж не припиняю дивуватися – як люди, котрі за два роки не мали потреби давати комусь хабаря, все одно вважають всіх корумпованими?

Пояснення лише одне. Ми самі, українці, за участі насамперед найактивніших «корисних ідіотів» – переконали у цій «мильній бульбашці» не лише себе, а й цілий світ.

По суті, вхопилися за самознищення власної держави. Принаймні, репутаційно.

Коротко розглянемо на прикладі Дніпра і його бюджету. Досить велика кількість респондентів переконана, що кошти громади розподіляються непрозоро. Це нормально – може недопрацьовуємо.

Але… Водночас більшість дніпрян (зокрема й ті, хто наполіг на непрозорості) переконана, що використання бюджету є ефективним та справедливим!», – відзначив Філатов.

Філатов прокоментував результати опитування групи «Рейтинг», присвяченого якості життя в обласних центрах

Він також висловив свою думку щодо високої оцінки діяльності міського голови і влади Харкова.

«Я щиро вітаю колег, тим більше, що і депутатський корпус, і тамтешній міський голова – це мої друзі. Але, на мою думку, така картина вимальовується через те, що зараз Харків став тим феноменом, яким у 2014-2015 роках був Дніпро. Тож це цілком справедливо.

Бо наш любий Харків – це залізобетон! Пишаємось всією країною.

В тому числі у відповіді на питання: «Чи ходили ви в бомбосховище протягом останніх чотирьох тижнів?». Здогадайтеся, хто там на першому місті, а хто – на останньому?

Це Львів і Харків! Відповідно.

Списати це можна на будь-що. Але найвірогідніше (і найсумніше) пояснення таке: що ближче ти до лінії фронту, і що сильніше тебе закидають ракетами, то більше ти до цього, на жаль, звикаєш», – написав міський голова.

Далі Борис Філатов звернув увагу на показники, що мають змусити замислитися нашу центральну владу.

«Порівнюючи 2023-й та 2024-й роки у розрізі дінаміки схвалення діяльності мерів, фактично всі міські голови залишилися в однакових показниках. А деякі, на приклад, міський голова Одеси, навіть «підросли». Але якщо подивитися на оцінку діяльності військових адміністрацій, то їхня підтримка впала майже вдвічі по всій країні!

Але тут одразу зазначу, що я особисто цілком задоволений співпрацею з ДніпроОВА і знаю керівників інших областей, котрі так само професійно та вперто працюють.

І вишенька на цьому «торті».

Соціологічне опитування в Чернігові показало, що 64% мешканців міста, незважаючи на безкінечну дискредитацію місцевого самоврядування, масові кримінальні справи і все інше, вимагають повернення на посаду свого мера! Безплідна, неефективна та беззмістовна війна з місцевою владою Чернігова, з точки зору суспільного схвалення, отримала зворотній ефект. Тож, мабуть, керівництву держави потрібно дати оцінку тим, хто все це ініціював. Хто ходив і капав отрутою на мізки, налаштовуючи проти місцевого самоврядування не лише в Чернігові, а й по всі країні.

А загалом, щиро раджу почитати це дослідження всім. Зокрема й тим, хто ухвалює рішення в нашій державі.

Бо висновок з нього лише один. Заберіть лапи від місцевого самоврядування та залиште нас у спокої. Люди можуть як завгодно ставитися до тих, кого вони обирають на місцях. Але ближчої до них влади просто не існує», – підсумував Борис Філатов.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Філатов прокоментував розслідування BIGUS.ІNFO щодо тендеру на електроенергію для «Дніпроводоканалу».

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Новини політики Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: