Skip to content

Трагедія на Тополі: 27 років тому у Дніпрі безодня поглинула житлову багатоповерхівку

Супрун Юлія

Сьогодні, під час війни, українці ледь не щодня бачать руйнування житлових будинків ворожими ракетами. А 27 років тому, 6 червня 1997 року, мешканці Дніпра переживали справжній шок від  наслідками зсуву ґрунту, який поглинув житлову дев’ятиповерхівку, школу і частково два дитячі садки на житловому масиві Тополя. Таку масштабну катастрофу тут спостерігали вперше. Про це згадує “Наше місто”.  

трагедія на Тополі у Дніпрі

Напередодні грандіозної катастрофи на Тополі, 5 червня, у Дніпрі сталася потужна злива, через що ґрунти на схилах Тополиної балки стали нестійкими. У них і без того довгий час накопичувалася вода, а дощ сталв «останньою краплею». Майже 10 мільйонів кубометрів бруду вирвалося на поверхню в нижній частині схилу балки, утворивши під будинками порожнечі.

трагедія на Тополі у Дніпрі
трагедія на Тополі у Дніпрі

На світанку зсув почав рух у районі залізничної станції «Зустрічна». Там одразу ж пішли під землю кілька гаражів. До 7:00 зсув дійшов до дитячого садка і житлової дев’ятиповерхівки. 

До того часу мешканці 72 квартир вибігли на вулицю. Їм залишалося лише спостерігати, як їхня висотка за адресою Тополя 1, вул. Мукаша Салакунова, 22, йде під землю. Це тривало 40 хвилин. 

А близько 10:00 почалося обвалення школи № 99. До 18:00 від неї вже нічого не залишилося. Розташовані поруч будівлі два дитячі садки позбулися фундаменту і також частково пішли під землю. 

трагедія на Тополі у Дніпрі
трагедія на Тополі у Дніпрі

Фото: Володимир Рязанов

Тоді влада міста повідомила, що катастрофа обійшлася без жертв. Але пізніше стало відомо, що загинув чоловік, який перебував в одному з поглинених зсувом гаражів. 

Тоді з небезпечної території було переселено 3 650 жителів. А покинуті будинки вже майже три десятиріччя дивляться на світ порожніми очницями вікон. Частково зруйновані будівлі дитячих садочків було відновлено, але використовуються не за своїм початковим призначенням. 

трагедія на Тополі у Дніпрі

Нагадаємо, раніше ми писали, як майже 100 років тому виглядав пляж на Монастирському острові у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: