Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Пришкільні табори у Дніпрі запрацювали після чотирирічної перерви 

З початком літа перед батьками постає питання: чим зайняти дітей до вересня? У багатьох дніпрян ця проблема принаймні на три тижні є вирішеною: з 3 червня у місті почали працювати пришкільні табори. Чим саме там займаються школярі, дізнавались журналістка та фотокореспондент «Нашого міста». 

Мрія Даміра здійснилася 

 Свого сина Даміра, який закінчив четвертий клас дніпровської гімназії № 80, до пришкільного табору записала Олеся, його мама. Вона з дитиною півтора місяця тому повернулась з-за кордону. Її син дуже скучив за живим спілкуванням з однокласниками.

– Ми мріяли, аби син нарешті почав ходити до школи, – розповідає Олеся Кисельова.  – Про те, що буде літній табір, нам повідомила наша класна керівниця, і ми з радістю погодились. Бо син з початку повномасштабної війни займався онлайн. Весь цей час  Дамір мріяв про повернення до України та зустріч з друзями. Тим паче, я впевнена, у таборі йому добре. Тут є заняття, він ходить на гуртки, танці, розважається. У гімназії є гарне укриття, тож я не переживаю щодо безпеки дитини.   

Всі заходи проходять у школі 

Ще у травні у дніпровській гімназії №80 розпочалася активна підготовка, щоб на початку червня зустріти дітей у таборі. В цьому році педагоги  прийняли сюди на відпочинок 90 дітей.  Він триватиме три тижні.

– Ми підготували п’ять загонів, у нас дуже насичена програма, – ділиться Юлія Полєва, в. о. директора гімназії №80.  – Співпрацюємо зі спортивними, музичними школами, поліцією, громадською організацією з розмінування. Також до нас  приходять фахівці із «Штурму» та проводять різноманітні майстеркласи. І, звичайно, наші вчителі так само готують для дітей цікаве дозвілля. А також ми придумали такі собі «неуроки» з англійської мови, «неуроки» з інформатики та з інших предметів, аби навчати діточок новому у нестандартній формі. З міркувань безпеки всі заходи проходять у навчальному закладі. Територія в нас велика  – є де розгулятись. 

Тривалість зміни – 15 днів 

Літні табори, які діяли на базах шкіл, востаннє працювали у 2020 році. Потім – карантин через пандемію ковіду, велика війна. Цьогоріч Дніпро попіклувався про безпекові умови для дітей: пришкільні табори вдалось відновити, аби подарувати гарне дозвілля маленьким дніпрянам. Усього влітку в місті працюють 88 дитячих таборів. Вони розраховані для дітей віком від 6 і до 11 років. Хлопці та дівчата цієї вікової категорії мають більш-менш схожі інтереси.

– Ми організували  відпочинок для 5780 дітей, –  розповідає Інна Васильєва, завідувачка сектором соціального захисту відділу безпеки життєдіяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. –  Табори працюють з 3 червня  упродовж 15 робочих днів з режимом роботи 6 годин на день та організацією харчування. Тобто з 8:00  до 14:00.

 Відповідно до Програми розвитку освіти в Дніпрі на 2021-2025 роки,  харчування для вихованців таборів організовано за рахунок коштів міського бюджету у розмірі 50% від вартості харчування на день. Ще 50% вартості сплачують батьки. Табори є безкоштовними, кожна школа та заклад позашкілля організує змістовне та цікаве дозвілля з урахуванням вікових особливостей та інтересів вихованців.   

У «Штурмі» зібрались непосидьки 

Одним з таких  позашкільних закладів, де маленькі дніпряни можуть цікаво провести три тижні червня, є дитячий юнацький центр «Штурм». Там цьогоріч літній табір організували у чотирьох філіях: «Штурм Перемога», «Штурм Тополя», «Штурм Парус» і «Штурм Калинова».

– Ми на три тижні приймаємо у літні табори близько 345 дітей, –  розповідає Сергій Роман, директор дитячого юнацького центру «Штурм» . – У філію «Штурм Тополя»  записалися 90 діточок. Щодо розкладу та харчування, то в нас все так само, як і у школах. Відрізнятиметься лише програма. Особливістю, мабуть, саме нашого табору є те, що у нас максимально активний відпочинок. Спеціалізація нашого позашкільного закладу – це спорт і хореографія.

Для активних непосидючих дітлахів такі заклади як «Штурм» – найкращий варіант в якості літнього табору. Тут на них  щодня чекають спортивні активності, руханки, квести, змагання, турніри. А  також хореографічні мініфестивалі, флешмоби, стрільба з лука.  Але якщо виникне бажання перепочити – можна відвідати майстеркласи з малювання, ліплення. Участь в активностях беруть не тільки вихованці «Штурму», а всі бажаючи, які сюди записалися. Переважно це ті хлопці та дівчата, які навчаються у школах, які розташовані поруч з філіями дитячого юнацького центру.

Фото Валерія Кравченка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Дніпрі роблять для дітей.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: