Skip to content

У Дніпропетровській області на межі руйнування опинився стародавній склеп, якому близько двох століть

У Дніпропетровській області на межі руйнування опинився стародавній склеп, якому близько двох століть

У Кривому Розі руйнується стародавній склеп родини Галковських, збудований у 19 столітті. У Фейсбук-сторінці «Марс в Кривом Роге I Картинная галерея OneГОКа» показали фото старовинного об’єкта, – пише «Наше Місто».

У Кривому Розі історична пам’ятка – склеп родини Галковських – опинилася на межі руйнування. Ця унікальна споруда 19 століття, збудована на місці колишньої садиби поміщиків, є єдиною ритуальною будівлею дореволюційної епохи, що збереглася у місті.

На жаль, склеп, зведений родиною Галковських, яка розпочала видобуток руди в цьому регіоні ще у 1781 році, перебуває у жахливому стані. Фотографії свідчать про масштабні руйнування: стіни споруди вкриті тріщинами, а цегла почала обвалюватися.

У Дніпропетровській області на межі руйнування опинився стародавній склеп, якому близько двох століть

«Склеп поміщика Дмитра Галковського. Єдина ритуальна будова на Криворіжжі дореволюційного часу, що дійшла до наших днів. Як видно з фото – дала тріщину. Шкода що в нашому місті подібні об’єкти ніколи нікому не були потрібні», – йдеться у дописі.

Проте коментатори зауважують, що хоч у дуже шкода, що така пам’ятка руйнується, об’єкт не належить до національної спадщини та не охороняється, тож його збереженням мають бути зацікавлені й самі жителі.

Користувачі у коментарях також додають, що в народі ці краї, де розташований склеп, називають Голковкою. Поміщик Галковський один із перших заснував шахти в Кривому Розі, на Сухій Балці. Тому для багато хто вважає цей склеп важливою історичною пам’яткою.

Що відомо про склеп родини Галковських

На території старого цвинтаря 19 століття в Кривому Розі, де колись знаходили спокій селяни з Покровського, ховається величний склеп родини Галковських. Згодом сюди лягли й тіні гірників з рудників, що належали цій знатній фамілії. Так і з’явилася назва – Галковське кладовище.

Цей п’ятиметровий велетень з цегли зведений наприкінці 19 століття. Легенда свідчить, що тут знайшов вічний спокій глава родини – Іван Гордійович Галковський. Підземні ходи, прокладені мародерами, розкривають таємницю: схованка під меморіалом значно більша за сам склеп.

Споруда побудована з червоної цегли у формі трапеції. Її висота становить близько 5 метрів. Архітектурний стиль склепу відповідає кінцю XIX століття. Відвідувачі тих місцин говорять про те, що підсклепне приміщення в кілька разів перевищує надсклепну частину. Колись навколо склепу стояли ковані решітки.

З початку 20 століття цвинтар зазнає безжального грабунку. Місцеві жителі повідомляють, що мародери й сатаністи орудують тут і досі. Це також призводить до руйнування, як і обвали старих шахт.

Фото: фейсбук-сторінка «Марс в Кривом Роге I Картинная галерея OneГОКа».

Нагадаємо, раніше ми писали: Під Дніпром знищують стародавній курган, який охороняється державою.

Читайте також: Легенди про підземні ходи у Дніпрі: чи справді під Палацом студентів ДНУ є стародавній тунель.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: