Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ На Дніпропетровщині виявили новий вид рідкісної рослини

На Дніпропетровщині виявили новий вид рідкісної рослини - Наше Місто

Традиційно в українських степах на початку літа зацвітає дика шавлія, яку в народі називають «васИльки». В цьому році літні види рослин зацвіли значно раніше, і шавлії теж. Криворізький ботанік Вікторія Тротнер визначила, що рослина, яку на Дніпропетровщині раніше вважали шавлією австрійською, на справді є іншим, нововідкритим видом –  шавлією розкритою. Про це повідомляє «Наше місто».

Зазначимо, що шавлії – найчисельніший рід рослин родини Губоцвіті, налічують майже 1000 видів. В культурі у нас поширена шавлія лікарська, яку продають в аптеках як протизапальний засіб і вирощують на присадибних ділянках, і шавлія мускатна, яка зустрічається на клумбах як декоративна рослина. Усього на Дніпропетровщині поширені кілька видів дикорослої шавлії – шавлія ефіопська (народна назва «ведмеже вушко»), шавлія буквицелиста, шавлія поникла, шавлія відігнута, шавлія сухостепова ( дібровна), шавлія кільчаста та шавлія австрійська.

На Дніпропетровщині виявили новий вид рідкісної рослини - Наше Місто

Вважалось, що шавлія австрійська зустрічається у нас.  Але насправді у нас росте інший вид, схожий на «австрійський», але інший.

На Дніпропетровщині виявили новий вид рідкісної рослини - Наше Місто

– Шавлія австрійська має дещо іншу будову квітки, – пояснює експерт. – Діагностичною особливістю роду є унікальний  механізм  запилення. І саме я за будовою квітки визначила, що рослина, яку на Дніпропетровщині раніше вважали шавлією австрійською, на справді є іншим, нововідкритим видом –  шавлією розкритою.

На Дніпропетровщині виявили новий вид рідкісної рослини - Наше Місто

Вікторія зазначила, що  ця гарна висока білоквіткова шавлія дуже декоративна, полюбляє суглинки і вапняки, зустрічається на схилах балок. Тож тепер окрім регіонально рідкісного виду, відомого раніше як шавлія австрійська, в Червону книгу Дніпропетровської області треба додати і цей новий таксон, який називається шавлія розкрита.

Раніше ми писали про те, що на Дніпропетровщині знайшли рідкісну рослину цимбохазму дніпровську.

Фото Вікторії Тротнер

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: