Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як у Дніпрі під час тривоги працюють торговельні мережі, поштові оператори та відомчі сервісні центри

Михайло Чернов

Як у Дніпрі під час тривоги працюють торговельні мережі, поштові оператори та відомчі сервісні центри - Наше Місто

Повітряні тривоги, які звучать багато разів щодня і тривають іноді по декілька годин, стали звичним явищем. Вони вимагають від кожного адекватної реакції: щодо безпеки для себе та близьких, а також планування свого життя та роботи, виконання графіків тощо. 

Ми рекомендуємо всім читачам не ігнорувати повітряні тривоги. Насамперед – ті, які попереджають про безпосередню загрозу удару по конкретно вашому населеному пункту.  Воєнний час вимагає від усіх адаптації та перебудови звичних моделей поведінки.  Головне правило життя у великому місті зараз – плани потрібно коригувати з урахуванням повітряних тривог.

Багато банків, установ, служб не працюють у цей час. Загальної схеми немає. Чи буде відкритий конкретний магазин-пошта-банк, залежить від комплексу обставин. Тож у будь-якому випадку, збираючись у справах в той час, коли оголошено повітряну тривогу, варто бути готовим до того, що двері будуть зачинені… В кращому випадку – спеціальна табличка на дверях / фасаді інформуватиме громадян про те, що заклад/установа не працює під час тривоги. А ще краще – заздалегідь дізнатися про графік та умови роботи або зателефонувати до потрібної вам установи, магазину, служби.

ЦНАПи та сервісні центри не працюють під час тривоги

Як у Дніпрі під час тривоги працюють торговельні мережі, поштові оператори та відомчі сервісні центри - Наше Місто

Багато державних та муніципальних структур, наприклад, Центри надання адмінпослуг та сервісні центри МВС,загалом припиняють обслуговування громадян під час тривоги.

Це продиктовано турботою про безпеку співробітників та відвідувачів. Тож громадянам краще заздалегідь уточнити графік та додаткову інформацію на сайтах конкретних установ чи на офіційних сторінках у соцмережах.

Наприклад, ЦНАПи міста Дніпро під час повітряної тривоги не надають адміністративних послуг. На це слід зважати  всім відвідувачам. Розташування Центрів надання адміністративних послуг у нашому місті та графіки роботи (у разі відсутності тривог) можна знайти на офіційному сайті 

Не працюють під час повітряних тривог також сервісні центри Міністерства внутрішніх справ, де, серед іншого, громадяни можуть проводити перереєстрацію авто та отримувати низку інших популярних послуг.

У разі, якщо повітряна тривога оголошена під час робочого дня, обслуговування негайно припиняється, а відвідувачам сервісних центрів пропонується пройти до укриття:

“Громадянам необхідно якнайшвидше вийти з приміщення сервісного центру МВС, пройти до найближчого укриття та залишатися там, поки з офіційних джерел не надійде інформація про відбій повітряної тривоги”, – такі рекомендації наводяться на офіційному сайті Головного сервісного центру МВС. 

Всім співробітникам сервісних центрів також рекомендують пройти в найближче укриття або перебувати в безпечному місці в будівлі – подалі від вікон, бажано за двома стінами.

Адреси та графік роботи сервісних центрів у Дніпрі та нашій області можна знайти у відповідному розділі на сайті.

Відділення зачиняються, клієнти чекають

Зазвичай не працюють під час тривоги державні компанії – фінансові установи, а також національна пошта. Цю обставину варто враховувати, плануючи відвідування таких закладів.

Наприклад, відділення поштового оператора Укрпошта  припиняють обслуговувати клієнтів у той час, коли оголошується повітряна тривога. Людей просять залишити приміщення, а двері зачиняються.



“У разі оголошення повітряної тривоги робота всіх відділень в Україні припиняється до повідомлення про відбій. Всім клієнтам повідомляють про небезпеку та просять залишити поштове відділення зв’язку та пройти до укриття”, зазначають у компанії.

При цьому, за відгуками численних дніпрян, працівники відділень нерідко залишаються у відділеннях, а клієнти нудьгують неподалік від зачинених дверей.

Схожа ситуація може спостерігатися у відділеннях державного Приватбанку. У разі оголошення повітряної тривоги банківські відділення припиняють обслуговувати клієнтів.

“Ми піклуємося про кожного клієнта та співробітника. Тому мережа відділень працює з огляду на норми безпеки. Під час повітряних тривог наші відділення закриті, – пояснюють у “Приватбанку”. – Ви можете стежити за тим, як працює банк. Вся інформація про режим роботи відділень доступна та постійно оновлюється на сайті https://privatbank.ua/map”.

Втім, громадяни, які бажають отримати банківські послуги в “Приваті”, часто не йдуть далеко, а чекають закінчення тривоги неподалік.

Бізнес гнучко працює  під час тривог – на радість клієнтам

Приватний бізнес, який героїчно продовжує працювати, попри всі складності воєнного часу, гнучко та адаптивно підходить до роботи під час повітряних тривог.

Головне – реальна безпека співробітників та клієнтів, залежно від ситуації та умов у конкретному населеному пункті, де працюють магазини, відділення маркетплейсів чи служби доставки.

Оператор поштової доставки Нова пошта працює у багатьох населених пунктах України, в т.ч. на територіях, близьких до зон бойових дій. Компанія повідомляє своїх клієнтів про те, що перелік працюючих відділень, а також графік роботи оновлюється щодня на сайті. Деякі відділення можуть працювати лише для отримання посилок.


Також усім клієнтам “Нова пошта” рекомендує користуватися чат-ботом у Телеграмі. З його допомогою можна дізнатися, чи вам потрібне відділення в цей конкретний момент.

Крім того, чат-бот допоможе з’ясувати, які відділення працюють у потрібному населеному пункті та за яким графіком.




За відгуками дніпрян, “Нова пошта” найчастіше працює попри все – на радість клієнтам, які завжди можуть отримати свої посилки. Але – так буває не скрізь. Наприклад, як повідомляють мешканці Авіаторського, яке входить до Дніпровської територіальної громади, конкретне відділення у цій локації на час тривог зачиняється.

Магазини та маркетплейси під час тривог діють із урахуванням обставин. Найчастіше – як і раніше, продають товари та обслуговують клієнтів, але є винятки. Робота торговельних закладів під час повітряної тривоги відрізняється в залежності від того, чи розташовані магазини в торгових центрах або в окремих приміщеннях. Якщо весь торговий центр закривається на тривогу, то недоступні й окремі магазини.

Наприклад, магазини відомої містянам мережі Comfy під час тривоги зазвичай не працюють. Офіційна позиція компанії наступна: “Магазини COMFY не працюють під час повітряної тривоги. Вибачаємось за незручності, проте вберегти життя співробітників та клієнтів — понад усе, тому радимо не зволікати і прямувати до найближчого укриття”.

Наприклад, магазин Comfy у торговому центрі на Набережній Січеславській, 31, який нещодавно довелося відвідати, під час тривоги не працював. Автор тексту під час тривоги простояв близько 40 хвилин біля зачинених дверей разом із співробітниками та клієнтами кількох розташованих тут магазинів, які мирно чекали на ганку.

Як у Дніпрі під час тривоги працюють торговельні мережі, поштові оператори та відомчі сервісні центри - Наше Місто

По-різному, найчастіше – сприятливо для клієнтів – працюють точки популярного в Україні маркетплейсу Rozetka.


“Точки видачі Rozetka закриваються (під час повітряної тривоги – прим.ред.) залежно від ситуації, регіону, розміщення точки видачі тощо, – повідомили нам у компанії. – У більшості випадків, якщо в місті лунає сигнал про тривогу, всіх відвідувачів Rozetka просять вийти з магазину та вирушити до найближчої захисної споруди або укриття. Це робиться для вашої безпеки, оскільки будівля нашого магазину не є спеціальним укриттям”.

Втім, є сприятливі для клієнтів винятки. Приміром, магазин Rozetka у відомому у Дніпрі ТЦ “Нагорка” продовжує працювати під час тривоги – як і інші торгові точки у цьому конкретному торговому центрі, чому дуже раді відвідувачі.

Доставка приїжджає, навіть якщо затримується

Практично безвідмовно працюють навіть у разі повітряних тривог різні служби доставки, які привезуть клієнтам їжу, напої, цигарки, алкоголь, медикаменти, квіти та багато іншого. Кур’єри “Глово”та “Болт Фуд” працюють за своєю ініціативою та можуть заробити більше, якщо доставляють більше замовлень.

Втім, кур’єри – насамперед живі люди, тож під час тривоги  мають діяти з міркувань власної безпеки.  Можуть перечекати загрозу ворожого удару в безпечному місці та привезти замовлення трохи пізніше.

Поїсти можна майже завжди. Але біг-мак доведеться почекати

У Дніпрі і не лише заклади громадського харчування найчастіше продовжують працювати, попри тривоги. З погляду відвідувачів – це добре і правильно: адже нікому не хочеться переривати трапезу чи спішно доїдати, щоб швидко залишити заклад під виття сирени. 

Та й логіку рестораторів можна зрозуміти: у наш час бізнес у сфері харчування просто не зможе працювати і швидко збанкрутує, якщо заклади закриватимуться на кожну з багатьох тривог.

Втім, є винятки: популярна мережа ресторанів швидкого харчування Макдональдз під час повітряних тривог припиняє роботу, відвідувачів просять залишити заклади. Більше того – ресторани Макдональдз не працюють навіть на доставку.


“Шановні гості, під час повітряної тривоги або за відсутності електроенергії МакДональдз не працюватиме – усі мають залишити заклад”, – повідомляє суворі правила компанія на своєму офіційному сайті

Ця обставина глибоко засмучує багатьох дніпрян, які попри все, бажають соковитий чізбургер з картопелькою… Тож залишається терпляче дочекатися закінчення тривоги та апетитно перекусити…

Отже, власні дії під час тривоги треба планувати, виходячи з ситуації в наш складний воєнний час і здорового глузду. Бережіть себе і будьте здорові – від щирого серця бажаємо нашим читачам!

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: