Skip to content

Не могла їсти 6 років: в Україні врятували дівчинку, яка миючим засобом обпекла стравохід

Не могла їсти 6 років: в Україні врятували дівчинку, яка миючим засобом обпекла стравохід

Львівські медики подарували нове життя 8-річній Діані з Тернополя. Її історія вражає: шість років дівчинка не могла їсти через опік стравоходу, отриманий у ранньому дитинстві, – пише «Наше Місто» з посиланням на Фейсбук-сторінку Першого медичного об’єднання Львова.

У 11 місяців маленька Діана випадково ковтнула рідину для миття посуду. Наслідки були жахливими: опік стравоходу не дозволяв їй вживати їжу. Дівчинка харчувалась лише через зонд протягом багатьох років. Незважаючи на перші успішні дії лікарів, згодом у Діани з’явились нові проблеми: рясне слиновиділення та утруднене ковтання.

Лікарі вирішили перевірити стан ураженого органу та взялися провести ендоскопію. Однак, тоненька трубка ендоскопа не змогла увійти в стравохід дитини. Лікарі запідозрили пошкодження стравоходу та призначили ендоскопію. На жаль, через звуження, викликане опіком, ендоскоп не пройшов.

Через декілька днів після невдалого обстеження у Діани з’явилася неможливість ковтати навіть воду. Медики встановили діагноз: післяопіковий рубцевий стеноз стравоходу.

Не могла їсти 6 років: в Україні врятували дівчинку, яка миючим засобом обпекла стравохід

Опік, викликаний миючим засобом, вразив не лише слизову, але й стінки стравоходу. Лужний склад рідини призвів до просочування в тканини, що з часом спричинило рубцювання м’язів та звуження просвіту, роблячи неможливим проходження їжі.

Протягом років Діанка змушена була регулярно їздити до лікарні на бужування. Ця процедура, що проводилась під наркозом, передбачала введення спеціального балончика, який розширював стравохід під тиском. Згодом бужування втратило свою ефективність. Його доводилось виконувати все частіше, а раціон дівчинки обмежувався лише рідкою їжею.

Що зробили лікарі для порятунку

Життя восьмирічної Діани з міста Львова опинилося під загрозою через звуження стравоходу до одного міліметра (при нормі 1,5 см). Їй було важко не лише їсти, але й пити. Лікарі запропонували батькам дівчинки єдиний шанс на порятунок – складну операцію.

Хірурги здійснили рідкісне втручання, замінивши уражений стравохід Діани фрагментом її власної товстої кишки. Ця рятівна операція тривала 4,5 години.

Зараз дівчинка йде на одужання і поступово повертається до нормального життя. Вона вже може їсти тверду їжу, а мріє про те, щоб скоро скуштувати піцу.

Не могла їсти 6 років: в Україні врятували дівчинку, яка миючим засобом обпекла стравохід

Фото: Фейсбук-сторінка Першого медичного об’єднання Львова.

Нагадаємо, раніше ми писали, що лікарі у Дніпрі дістали камінь з бронхів дитини.

Читайте також: Дніпровські лікарі провели успішну трансплантацію кісткового мозку 17-річному Дмитру з Полтави.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: