Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Міський голова Катеринослава часів революційних потрясінь: ким був Іван Езау

Ким був Іван Езау - Наше Місто

На початку ХХ століття Дніпровський регіон активно розвився. «Друге дихання» для економічного злету відбулося стараннями підприємця та мецената Олександра Поля. В одному ряду із ним стоїть постать Йогана (Івана Яковича) Езау. Він двічі був міським головою Катеринослава. У центрі його уваги саме розвиток економічного потенціалу міста.

Іван Езау народився в 1859 році у бідній сім’ї німців-менонітів. Тим не менше, попри складнощі, зміг здобути ґрунтовну освіту.  Починав свій трудовий шлях як звичайний робітник, згодом зайнявся підприємництвом. На початку ХХ століття обирається до міської управи Катеринослава, а вже у 1905 році йому висловлюють довіру і обирають міським головою. Попри неспокійний революційний час і катастрофічність соціально-політичної ситуації, Езау вдається залучити іноземний кредит для розвитку інфраструктурних проєктів.

За 4 роки перебування на посаді за рахунок позики були виконані наступні роботи: улаштування нового водопроводу, бойні, крамниць. При ньому були прокладені лінії другого трамвайного маршруту: вокзал — Брянський завод, будувалися крамниці, будинки для навчальних закладів. Все це було важливим не тільки з точки зору інфраструктури, а й для отримання коштів на погашення кредиту.

Вдруге Іван Езау стає міським головою Катеринослава у ще більш неспокійний час революційних потрясінь – у 1918 році. Тоді за короткий час місто близько двох десятків разів переходить з рук в руки. Тут були і денікінці, і махновці. Езау очолює Катеринослав за протекцією гетьмана Української держави Павла Скоропадського.

Після повалення гетьманського уряду та остаточного закріплення при владі у місті більшовиків, Іван Езау емігрує до Сполучених Штатів, де у 1940 році закінчує свій земний життєвий шлях.

Докладніше – у нашому відео.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: