Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі містяни обурені випадками засмічення могил на кладовищах: що відбувається і хто винен

У Дніпрі містяни обурені випадками засмічення могил - Наше Місто

У Дніпрі під час поминальних днів та після них люди у соціальних мережах скаржилися на гори сміття на кладовища та спиляні гілки. Обурення людей зрозуміле. Хто буде спокійно дивитися, могили близьких людей перетворюють на смітник. Що відбувається і хто винен у такій ситуації, розбиралися журналісти «Наше місто».

 «У Неділю прийшли на Запорізьке кладовище, пом’янути наших родичів, близьких, що тут поховані. Цей цвинтар – родинний, з 1964 року.  Всі ці роки –  доглядаємо за пам’ятниками та місцями поховання, прибираємо й робимо все, щоб вшанувати пам’ять померлих. Але сьогодні пам’ять моєї родини була спаплюжена. На місці поховання моїх родичів – спиляні дерева, сміття та інший непотріб, що ніяк не належать до Провідної Неділі та збереження пам’яті про людей! Неозброєним оком видно, що за цим місцем доглядають! Своїми руками все виправили, витратили багато сил. Мій день пам’яті про близьких, родичів перетворили на війну зі смітником. Чекаю відповіді від тих, хто отримує зарплату за те, що «доглядає» за кладовищем. Моя родина не дозволяла займатися вандалізмом на могилах моїх рідних!», – розповіла дніпрянка Кристина Гришанова.

Під час поминальних днів та після них кількість подібних скарг і дописів у соцмережах значно зросла, тому ми звернулися за коментарем до КП «Ритуальна служба» Дніпровської міськради.

Представники КП кажуть, що доглядати за могилою має користувач – це людина, яка здійснила на цій ділянці перше поховання. За наявності свідоцтва про поховання, на цьому місці можна встановлювати пам’ятники, робити підпоховання. Прибирання ділянки – теж справа користувачів. Комунальники прибирають лише доріжки та вивозять сміття. Перед поминальними днями комунальники збирали купи сміття, які утворилися після упорядкування могил, та вивезли з кладовища. Вони закликали відвідувачів виносити сміття на так звану червону лінію кладовища – так його простіше вивезти.

Проте є істоти, яким байдуже і на правила, які існують, і на інших людей. Після прибирання вони просто скидають сміття на сусідні могили. Так сталося і з місцями поховання рідних Кристини.

У Дніпрі містяни обурені випадками засмічення могил - Наше Місто

 «Наші співробітники роблять все можливе, щоб дбати про нормальний вигляд кладовищ та місць поховань людей. Співчуваємо, але нам не вдається спіймати кожного за руку, хто залишає сміття біля могил, особливо коли до поховань приходять тисячі містян. Скарг за останні дні – величезна кількість. Люди приходять, роблять свою «справу» й, не думаючи про інших, кидають сміття на чужі могили, або пиляють дерева й кидають гілки, скидають пакети та інший мотлох навіть біля порогу церков… Намагаємось контролювати ситуацію, але не забувайте – чистота й культура починається з кожного. Закликаємо до людяності! На кожному кладовищі міста організовані спеціальні урни та локації для сміття. Будь ласка, поважайте один одного та пам’ять про людей, яких вже немає поруч», – підкреслив Олексій Герасимович, представник компанії, що займається прибиранням та доглядом за цвинтарями Дніпра.

Варто додати, що ця проблема дуже гостра саме на великих кладовищах у межах Дніпра – Запорізьке, Краснопільське, Лівобережне і т.д. Співробітники КП закликають не створювати смітники посеред могил людей.

Нагадаємо, що перед поминальними днями з метою полегшення роботи комунальних служб та зменшення кількості стихійних сміттєзвалищ, на кладовищах Дніпра було встановлено 50 великогабаритних контейнерів типу мультиліфт.

Читайте також: Ритуальні послуги у Дніпрі: переповнені кладовища, особливості поховання і онлайн-бронювання місць.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: