Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі – досвідчена медсестра, в Австрії – прибиральниця: як дніпрянка з дітьми у Європі ховалася від війни

Супрун Юлія

як дніпрянка рятувалася в Європі від війни

Австрійська стоматологія відстала років на тридцять, а ургентну операцію можуть зробити через три місяці, розповідає медсестра з Дніпра Тетяна Ларіна, яка півроку прожила в Австрії, де ховала від війни двох дітей. Жінка повернулася до Дніпра після того, як її чоловік отримав поранення на фронті та опинився у госпіталі. Він вже одужав й повернувся до лав ЗСУ, а його родина вирішила не повертатися до Австрії. Таким чином жінка з дітьми побули європейцями лише півроку. Про це пише “Наше місто”.

Австрія

Тетяна Ларіна з двома дітьми поїхала з України через півроку після початку війни. Там, у місті Фрайштадт, вже була її подруга, яка підказала увесь шлях з оформлення необхідних документів та навіть дозволила трохи пожити у квартирі, яку вона орендувала для своєї родини. 

Нам було простіше, адже ми не їхали у якусь невідомість, – згадує Тетяна. – Перший місяць я оформлювала документи – треба йти до поліції, а також у спеціальне бюро. Тільки після цього можна отримувати допомогу.

Дніпрянка у Австрії

У Дніпрі вона була досвідченою медсестрою, проте в Австрії про свій медичний фах довелося забути – підтверджувати його довго та надскладно. Довелося шукати роботу, яка не потребувала знання німецької мови. Хоча, каже Тетяна, українським жінкам навіть із знанням німецької мови дуже складно знайти роботу в Австрії.

Через місяць я знайшла роботу прибиральниці в офісі, – розповідає Тетяна Ларіна. – З одного боку, коли є робота, то фінансово легше. Але залежно від кількості годин зайнятості зменшуються й соціальни виплати – чим більше працюєш, тим менше отримуєш допомоги. Ті, хто працює по шість годин на день вже не отримують допомоги на оренду житла – це близько 500 євро.

Навіть бути біженцями від війни в Австрії краще хоча б з невеликою фінансовою “подушкою безпеки”, адже життя в Європі дороге. 

Орендувати квартиру в Австрії – 700 євро на місяць – це лише на 100 євро нижче, ніж зарплата Тетяни за прибирання офісу. Також на харчування однієї людини потрібно щонайменше 50 євро – це просто необхідний мінімум. 

Виплати дуже нас підтримували, але вони не покривають витрати, – пояснює українка. – Та й австрійська сторона не дозволяє біженцям отримувати допомогу і при цьому більше нічого не робити. Треба вчити німецьку мову, або працювати. А якщо ви не навчаєтесь та не працюєте, то виплат не буде. Залишать лише по 220 євро на кожну дитину.

Нагадаємо, раніше ми писали, як біженці з Дніпра живуть в Японії.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: