Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Міський центр соціальних служб АНД та Індустріального районів Дніпра отримав нове приміщення

Відділи міського центру соціальних служб двох районів Дніпра об’єдналися. Переїзд у нове приміщення супроводжувався оновленням матеріально-технічної бази. Кабінети обладнали всім необхідним для комфортної роботи фахівців та надання якісних послуг мешканцям міста. Детальніше про це – в матеріалі “Наше місто”.

Вероніка – прийомна мама двох підлітків. Дівчина опікується ними з 2016 року. 13-річний Гліб та 15-річна Анжела – рідні брат та сестра. 

-В мою родину ці діти потрапили у 2012 році. Їх під опіку взяла моя мама. На жаль, у 2016 році мама померла і я оформила документи на себе. Таким чином було створено нашу прийомну сім’ю, каже Вероніка. 

Вероніка разом з дітьми часто відвідують Центр соціальних служб. Тут проводиться багато цікавих та корисних заходів як для дітей, так і для дорослих.

-Дітям дуже подобається приходити в наш районний центр. З ними проводять майстер-класи, працює практичний психолог. Це дуже важливо. Малечі подобається малювати, робити поробки, а старші можуть пройти профорієнтацію, обрати свою майбутню професію. А раз подобається дітям, то й батьки задоволені. 

Батьки ж можуть отримати у Центрі багато корисної інформації щодо виховання дітей.

-Нам розповідають про особливості характеру дітей різного віку, підліткові травми, насильство в сім’ї. Загалом, вся інформація, яку я отримую у Центрі, дуже цікава. Ми відвідуємо спеціальні тренінги, нам показують фільми, тощо. Така робота Центру дуже корисна, вона допомагає покращити взаємини батьків та дітей. Ми завжди з задоволенням відвідуємо такі заходи. 

Також Вероніка відвідує курси підвищення кваліфікації прийомних батьків.

-Там нам розповідають як виховувати дітей, як подолати проблеми у спілкуванні з підлітками. Це для нас дуже корисно. Адже з прийомними дітками у батьків іноді виникають труднощі. 

Гліб навчається у восьмому класі. Він на дистанційній освіті, тож хлопцю не вистачає спілкування з однолітками. А у Центрі є чудова можливість потоваришувати з іншими дітьми.

-Я вже знайшов тут собі друзів. Ми разом дізнаємося багато цікавого. Слухаємо різні історії.  Щойно я пройшов лабиринт, був у сенсорній кімнаті. Нещодавно був майстер-клас, ми розмальовували писанки до Великодня. У мене завжди покращується настрій після відвідування центру.

Відзначимо, що нещодавно було об’єднано відділи міського центру соціальних служб в АНД та Індустріальному районах. Тепер заклад розташувався у більш просторому та зручному приміщенні. Нова адреса: просп. Петра Калнишевського, 55. 

-Ми облаштували тут три зручних кімнати психологів. Люди до нас звертаються і виникає необхідність консультувати їх одночасно, – сказала директорка Дніпровського міського Центру соціальних служб Анастасія Тищенко. – Також у нас є сенсорна кімната, тренінгова зала, ігрова. В кабінеті довіри кожен охочий може безкоштовно пройти тест на ВІЛ. Цих відвідувачів консультує  фахівець, що пройшов відповідне навчання. Також саме в цьому приміщенні розташовано відділи соціальної роботи, що обслуговують Індустріальний та АНД райони. Також тут розташована служба первинно-психологічного консультування для осіб, що постраждали від домашнього насильства. 

\

Також у Центрі функціонує телефон довіри. Кожен охочий може зателефонувати і проконсультуватися або поспілкуватися з психологом. Не завжди людина готова назвати своє ім’я та прізвище, тому це можна зробити анонімно.

-Все, що стосується психо-соціальної підтримки, інформування, представництва інтересів, медіації, правової допомоги надається людям на безкоштовній основі, – підкреслила Анастасія Тищенко. – Не завжди послуг потребує людина, що перебуває у складних життєвих обставинах. Дуже часто люди бояться звертатися, бо для них соціальна служба – табу. Але наша робота націлена на те, щоб допомогти людині подолати складні життєві обставини. Також до нас звертаються ВПО для того, щоб ми здійснили акт оцінки потреб. Вони отримують від нас висновки, щоб у подальшому можна було отримати статус дитини, що постраждала від війни. 

Мобільна бригада соціально-психологічної роботи для осіб, які постраждали від домашнього насильства, виїжджає на складні випадки.

-У нас був такий випадок. Жінку побив чоловік, вона звернулась до поліції, а правоохоронці передали цю інформацію нам. Наша мобільна бригада поїхала за адресою, а жінці дійсно була необхідна допомога. Але вона не наважилась залишити свою оселю, – розповіла Анастасія Тищенко. –  Нагадаю, що у нас функціонує денний центр для осіб, що постраждали від домашнього насильства. Є також кризова кімната, куди ми можемо поселити жінку у разі небезпеки. Фахівці мобільної бригади розповіли їй про це, надали психологічну підтримку та дали контакти. Через два тижні ця жінка сама нам зателефонувала і попросила допомоги, бо чоловік продовжував її бити. Наразі ми цю жінку разом з дитиною помістили у заклад Департаменту соціальної політики, де вони можуть перебувати до 9 місяців. Там забезпечено всі умови, включаючи харчування.

За цей час жінка має вирішити питання свого подальшого проживання. Фахівці соціальної служби надають їй всебічну підтримку. 

Довідково:

  • Відділ Дніпровського міського центру соціальних служб в АНД районі. Адреса: просп. Петра Калнишевського, 55 Телефони: (063) 477 70 01, (067) 200 40 92.
  • Відділ Дніпровського міського центру соціальних служб в Індустріальному районі. Адреса: просп. Петра Калнишевського, 55 Телефон: (067) 200 26 72. 
  • Спеціалізована служба “Телефон довіри” Телефони: (056)767 18 41, (067) 200 80 35. 
  • Спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Адреса: просп. Петра Калнишевського, 55 просп. Сергія Нігояна, 3 Телефон: (068) 806 23 50. 
  • Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Адреса: просп. Петра Калнишевського, 55 Телефони: (056) 785 73 60, (067) 200 40 62.

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Розірвані сім’ї, труднощі перекладу і важка робота: як дніпряни третій рік виживають в Європі.

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: