Skip to content

Диво інженерної думки: який міст у Дніпрі дивує залізобетонним мереживом

Супрун Юлія

Мерефо-Херсонський міст у Дніпрі

Залізобетонне мереживо над Дніпро – так фахівці кажуть про Мерефо-Херсонський міст, який почали будувати ще у Катеринославі, відкрили вже у Дніпропетровську та він й досі стоїть у Дніпрі та вважається не просто транспортною артерією, а й справжнім витвором мистецтва та символом міста. Як виглядав цей міст у різні роки, згадує “Наше місто”.

мерефо-херсонський міст у Дніпрі

Мерефо-Херсонський міст відкрили 21 грудня 1931 року і він суттєво покращив залізничне сполучення між берегами Дніпра, стимулювавши економічний розвиток регіону. Унікальність конструкції не лише у залізобетонних арках, що немов легке мереживо, витончено простягнуті над водною гладдю, а ще й у. вигині, який  додає мосту динамічності та величі. До того ж споруда з’єднала правий високий берег з лівим низьким.

мерефо-херсонський міст у Дніпрі
мерефо-херсонський міст у Дніпрі
мерефо-херсонський міст у Дніпрі

З часом Мерефо-Херсонський міст перетворився на один із найвідоміших символів Дніпра. Його зображення можна зустріти на листівках, картинах та фотографіях

мерефо-херсонський міст у Дніпрі
мерефо-херсонський міст у Дніпрі

Завдяки унікальній конструкції та історичній цінності Мерефо-Херсонському мосту присвоєно статус пам’ятки інженерної архітектури національного значення. Він є свідком епохи індустріалізації, а також взірцем майстерності українських інженерів.

мерефо-херсонський міст у Дніпрі

Цікаві факти:

  • Під час Другої світової війни міст було частково зруйновано, але вже у 1955 році його було відновлено з деякими змінами. Зокрема, було демонтовано два металевих прольоти, що зробило силует мосту більш легким та витонченим.
  • Загальна довжина мосту становить близько 1300 метрів, а від острова до лівого берега – близько 900 метрів.
  • Мерефо-Херсонський міст є суто залізничним, пішохідного та автомобільного руху по ньому немає.

Нагадаємо, раніше ми писали, де у Дніпрі майже півстоліття тому з’явився перший супермаркет.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: