Skip to content

Як правильно утилізувати ліки з аптечки: поради експертів з Дніпра

Як правильно утилізувати ліки з аптечки: поради експертів з Дніпра

У кожній родині є домашня аптечка, де зберігаються різні ліки. Проте варто пам’ятати, що і медикаменти мають термін придатності. Спеціалісти закликають регулярно перевіряти свою домашню аптечку, адже прострочені ліки можуть завдати шкоди здоров’ю. Як це правильно зробити – експерти розповіли журналістам ДніпроТБ, – пише «Наше Місто».

Тривалий період карантину та повномасштабна війна навчили українців готуватися до будь-яких надзвичайних ситуацій. Люди стали більш обізнаними стосовно того, що може знадобитися у випадку кризи, наприклад, під час дефіциту деяких лікарських засобів.

Тому багато господинь почали збирати вдома свою аптечку з препаратами, які можна використовувати у надзвичайних ситуаціях. Такі медикаменти можуть бути використані для лікування алергій, регулювання тиску, протидії діареї чи зниження температури. Проте ліки часто залишаються невикористаними, а їх термін придатності має властивість закінчуватися. Тут варто пам’ятати, що прострочені ліки вживати не можна.

«Ні в якому разі не можна пити прострочені ліки, тому що активність речовин зменшується, це призводить до зменшення ефективності лікування. Також є ризик того, що активні компоненти стануть токсичними, і це призведе до отруєння», — пояснює Ксенія Трібе, фармацевтка мережі «Моя Еко Аптека».

Як правильно утилізувати ліки з аптечки: поради експертів з Дніпра - Наше Місто

Аптеки та медичні заклади повертають прострочені ліки виробнику, але у випадку зіпсування препаратів пересічні українці залишаються без чітких вказівок від законодавства. У результаті люди зазвичай просто викидають їх у смітник або спускають у каналізацію. Проте фахівці радять утриматися від таких дій.

Ірина Козлова, начальниця управління комунальної екології та заступниця директора департаменту екологічної політики ДМР, застерігає, що ліки не можна викидати у смітник чи компостну яму.

«Прострочені ліки, або ліки, які ви не використовуєте, категорично не можна викидати на смітник або у компостну яму. Ці препарати, навіть якщо у них закінчився строк придатності, все одно заподіювати велику шкоду нашій екосистемі – антибіотики, частинки антибіотиків, потрапляють у водойми, у воду нашу, і потім ці препарати вже не діють на наш організм», — каже Ірина Козлова.

Фахівці зазначають, що це може повернути нас у часи, коли люди помирали від пневмоній. Але є доволі проста та дієва порада, як зменшити медичні відходи на побутовому рівні.

«Треба просто відповідально ставитись до приймання ліків — консультуватися з лікарем, передивлятись аптечку, поповнювати її вчасно і не купувати зайвого», — говорить фармацевтка Ксенія Трібе.

А протерміновані препарати треба приносити або надсилати столичній ГО «Зелений птах».

Нагадаємо, раніше ми писали: Без рецепта продають ліки від стресу: експерти у Дніпрі пояснили, чим небезпечні транквілізатори.

Читайте також: Ліки після трансплантації можна отримати безоплатно: в НСЗУ розказали процедуру.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: