Хоча Великдень – це час щедрих застіль, важливо пам’ятати, що не всі звичні продукти можна готувати і тим паче освячувати у цей світлий день, пише «Наше місто».
Традиційно не готують у Великдень:
- Паски в неділю. Хоча цей атрибут свята й освячують, й їдять, готувати його рекомендується заздалегідь – у середу, четвер або суботу. Найкращим днем для випікання вважається Чистий четвер, адже тоді паска буде вдалою.
- Крашанки також фарбують до неділі, а у сам Великдень їх не можна варити й розфарбовувати.
- Шашлик. Ця страва не має релігійного значення і з’явилася як доповнення до Великодня лише у другій половині 20 століття. Її не готують у цей день, а тим паче не кладуть до святкового кошика.
- Кров’янку. Її вживання та приготування заборонені у Великдень, адже згідно з церковними канонами, не можна освячувати страви з кров’ю тварин.
- Алкоголь, окрім кагору. Великдень – не привід для галасливих святкувань, тому не рекомендується вживати спиртні напої в цей день.
- Борщ. Хоча ця страва була ритуальною і її могли їсти на Святвечір, Різдво та Великдень, до кошика її не ставлять.
Також не освячують:
- Супи. Їх можна їсти у Великдень, але не освячують.
- Салати, окрім буряків з хроном. Їх не освячують, але вживати можна.
- Пам’ятайте: Великдень – це християнське свято, яке має духовний сенс.
Зосередьтеся на головному – на щирій молитві, подяці Богу та любові до ближніх.
Використані джерела для підготовки матеріалу: сайт “Локальна Історія”, Громадське Радіо, сайт “Автентична Україна”, сайт ПЦУ, книга Жайворонка В.В. “Знаки української етнокультури: словник-довідник”.
Читайте також: У Дніпрі і області на Великдень поліція, рятувальники і медики працюватимуть у посиленому режимі.
Фото з відкритих джерел.