Skip to content

12 років тому Дніпро сколихнув теракт: бомби в урнах та паніка

Супрун Юлія

теракт у Дніпрі у 2012 році

12 років тому, 27 квітня 2012 року, Дніпро сколихнув теракт. Тоді містяни були шоковані серією вибухів у центрі міста, через які постраждали понад 30 людей. Серед поранених було 10 дітей. Про це згадує “Наше місто”. 

теракт у Дніпрі у 2012 році

Хронологія подій

Перший вибух пролунав близько 11:50 на зупинці трамваю “Оперний театр”, де знаходився трамвай першого марщруту з пасажирами. Пізніше стало відомо, що вибуховий пристрій був закладений в урну. На цій локації постраждали 13 осіб – їх відвезли до лікарні. 

О 12:20 стався другий вибух. Бомба була в урні біля фонтану на “Алеї закоханих” (вулиці Столярова). Це місце – за півкілометра від того, де пролунав перший вибух. 

О 12:45 вибуховий пристрій спрацював на проспекті Яворницького, на алеї біля центрального входу в парк Глоби. 

О 13:00 – стався четвертий вибух – знов на зупинці “Оперний театр”, але з іншого боку трамвайної колії. 

Погрожували вибухами на дитячих майданчиках

Дніпро охопила справжня паніка. Після вибухів у місті не працював мобільний зв’язок і люди не могли зателефонувати своїм близьким, які могли опинитися у місці вибухів. За однією з версій, мобільний зв’язок вимкнули за командою силовиків, щоб неможливо було послати сигнал на вибухові пристрої. 

Вже 1 червня генпрокурор України оголосив про затримання чотирьох підозрюваних: університетського викладача політології Віктора Сукачова, його сусіда по сходовій клітці Льва Просвірніна, програміста Віталія Федоряка, та одногрупника Сукачова, підприємця Дмитра Реву. За даними правоохоронців, метою зловмисників було отримання 4,5 мільйонів доларів. Заради її досягнення вони погрожували вибухами на дитячих майданчиках міста. Зловмисників затримали під час отримання грошей. 

Дмитра Реву та Льва Просвірніна звільнили з=під варти у 2014-му після того, як держобвинувач відмовився підтримувати проти них обвинувачення. 

А Віктор Сукачов та Віталій Федоряк наприкінці лютого 2018 року були визнані  винними у скоєнні терактів у складі терористичної групи. Обох засудили до 12 років позбавлення волі. 

Віктор Сукачов

Віктор Сукачов

Нагадаємо, раніше ми писали, що у ворог атакував Дніпро ракетами.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: