Skip to content

Які прилади споживають найбільше електроенергії: перелік

Ксенія Куземко

Які прилади споживають найбільше електроенергії

18 квітня в Україні можуть почати відключати електроенергію для промислових підприємств. Це пов’язано зі зростанням споживання через похолодання. Хоча побутові споживачі, наразі, не повинні постраждати, енергетики застерігають про можливі віялові відключення для населення влітку. Щоб допомогти зберегти електроенергію та зменшити навантаження на мережу, рекомендується вже зараз. Кореспондент «Наше місто» розповість скільки електроенергії споживають побутові пристрої і які звички допоможуть зменшити суму в платіжці за світло.

Які ж прилади “пожирають” найбільше електрики?

У домашніх умовах найбільше електроенергії споживають  електроприлади постійного користування: електрична плита, праска, фен, електрочайник, обігрівач, бойлер, пилосос.

Серед приладів, що працюють цілодобово, лідерами за споживанням електроенергії є:

  • Холодильник: працює безперервно, споживаючи в середньому 30 кВт∙год на місяць.
  • Кондиціонер: за 6 годин роботи на день може “з’їсти” 144 кВт∙год на місяць.
  • Обігрівачі: електричні обігрівачі при щоденному 6-годинному використанні споживають від 360 кВт∙год на місяць.
  • Бойлер: 50-літровий бойлер щомісяця “споживає” близько 483 кВт∙год.
  • Персональний комп’ютер: за 3-4 години роботи щодня комп’ютер може “з’їсти” 45 кВт∙год на місяць, ноутбук – менше.

Як споживати менше електроенергії?

Холодильник

Не перевантажуйте холодильник продуктами. Це заважає циркуляції холодного повітря та змушує компресор працювати інтенсивніше. Регулярно розморожуйте його, адже товстий шар льоду погіршує теплообмін. Підтримуйте температуру в холодильнику на рівні +4°C, а в морозильній камері -18°C.

Щільно закривайте дверцята холодильника, щоб не випускати холодне повітря.

Кондиціонер

Використовуйте кондиціонер лише в спекотну погоду, коли дійсно нестерпно жарко. Регулярно чистіть фільтри кондиціонера, адже забруднені фільтри знижують його ефективність та збільшують споживання електроенергії.

Електронні пристрої

Зменшіть яскравість екранів на телефоні, планшеті, комп’ютері та інших пристроях. Чим тьмяніше підсвічування, тим менше електроенергії витрачається. Не залишайте телевізор увімкненим “на тлі”. Вимикайте його, коли не дивитеся.

Від’єднуйте зарядні пристрої та інші електроприлади від мережі, коли вони не використовуються. Навіть у режимі очікування вони споживають певну кількість електроенергії.

Інші поради

Використовуйте енергоефективні лампочки. Світлодіодні лампочки споживають значно менше електроенергії, ніж звичайні лампи розжарювання, та служать значно довше.

Регулярно очищайте чайник від накипу. Накип погіршує теплопровідність, через що чайнику потрібно більше часу для нагрівання води, що призводить до більшого споживання електроенергії.

Вимикайте бойлер, коли ви їдете з дому надовго. Це допоможе вам економити електроенергію, особливо якщо у вас бойлер з великим баком.

Пам’ятайте, навіть маленькі кроки до економії електроенергії можуть мати значний ефект, як для вашого гаманця, так і для довкілля.

Нагадаємо, що в “Укренерго” закликали до ощадливого споживання електроенергії у вечірні години, з 19:00 до 22:00.

Які прилади споживають найбільше електроенергії

Раніше ми писали, куди постраждалим у Дніпрі звертатися по допомогою.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: