Skip to content

Відроджений з попелу. Як змінювався найвідоміший символ Дніпра – готель “Україна”

Супрун Юлія

символ Дніпра Гранд-отель Україна

Готель “Україна” завжди був візитівкою Дніпра – його фото прикрашали книги про наше місто, альбоми та набори листівок. Будівля, яку вважають зразком українського архітектурного модерну, з’явилася у Катеринославі у 1913 році на замовлення місцевого мільйонера та популяризатора української культури Володимира Хреннікова. Для цього знадобилося прибрати з перехрестя центрального проспекту міста та вулиці  Первозванівської (зараз Короленка) торгові ряди. Як в плином часу змінювався найвідоміший символ Дніпра, пише “Наше місто”. 

Гранд-отель Україна
Будинок Хреннікова

Спочатку це був прибутковий будинок із дахом з червоної черепиці. Він мав три крила, два виходили на вулицю Первозванівську і центральний проспект. Їхні білі фасади прикрашала плитка з яскравим орнаментом. Третє крило йшло вглиб території. У ньому розташувався театр “Палас”. 

У 1920-1930 роки в будівлі розміщувався Центральний райком КП(б)У і Центральний райком ЛКСМ. Частину приміщень займала профспілка працівників медицини таі санпраці. А в крилі вздовж проспекту на третьому поверсі розташовувався Клуб лікарів. Саме тому цю частину будівлі називали Будинком лікаря.

Будинок Хреннікова

У 1922 році в Будинку Хреннікова з’явився  художній музей, а у 192-му – театр юного глядача “Піонер”. На першому поверсі були магазини.

У колишньому прибутковому будинку постійно змінювалися орендарі, що позначалося на стані споруди. У 1936 році повністю відремонтували дах Будинку Хреннікова.

Під час фашистської окупації у історичній споруді працював театр з кабаре. А у 1943-му окупанти спалили будівлю дотла. І лише старі фото нагадують нам, якою вона була у ті часи.

Будинок Хреннікова

Відновили Будинок Хреннікова у 1954 році. Початкової проектної документації не залишилося, тому фасади вдалося зробити лише максимально схожими на первісний вариант. Того ж року у будівлі відкрили 5-зірковий готель “Україна”.

Готель Україна у Дніпрі
Готель Україна у Дніпрі

У 1990-ті роки готель реставрували, а після цього в будівлі відкрили “Гранд Готель Україна”. 

У 2011-му у готелі сталася пожежа та вогонь знищив купол головної вежі. На щастя вогонь не пошкодив величезний годинник. Однак замість даху над ним цілий рік гойдалася на вітрі синя пластикова “накидка”. Ц 2012 році купол відновили.

пожежа у готелі Україна

Готель “Україна” – це не просто будівля, це частина історії Дніпра. Він є свідком змін, які відбувалися в місті протягом багатьох років, і залишається одним із його найвідоміших символів.

Гранд-отель Україна
Гранд-отель Україна
Гранд-отель Україна
Гранд-отель Україна

Фото: Володимир Федорищев

Нагадаємо, раніше ми писали, які таємниці зберігає головний корпус «Дніпровської політехніки».

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: