Skip to content

Де у Дніпрі знаходився готель “Центральний” та якими були два універмаги “Дитячий світ”

Супрун Юлія

Що було на місці ТЦ Пасаж у Дніпрі

Сьогодні торговий центр “Пасаж” є одним із найвідоміших та найпопулярніших місць у Дніпрі. Проте, за його сучасним фасадом ховається цікава історія. Старожили Дніпра пам’ятають, що раніше на цьому місці був готель та два магазина “Дитячий світ” – перший був зруйнований та на його місці відбудували більший, який став архітектурною родзинкою та існував 20 років. Про це згадує “Наше місто”.

ТЦ Пасаж у Дніпрі
що раніше було на місці ТЦ Пасаж у Дніпрі
готель Центральний у Дніпрі

ТЦ “Пассаж відчинив свої двері у Дніпрі 1 жовтня 2011 року, зайнявши цілий квартал центрального проспекту міста. Ще недавно там розташовувалися готель “Центральний” та монументальний універмаг “Дитячий світ”. 

ТЦ Пасаж у Дніпрі
готель Центральний

Готель “Центральний” працював у Дніпрі півсторіччя, вважався одним з символом нашого міста. Його фото часто зустрічалися на листівках. Будівля у стилі сталінського ампіру, була рясно декорована лише з боку фасаду та мала  скромний вхід. Складні часи для закладу почалися у 1990-х роках, коли готель пустував та його приміщення почали здавати в оренду. На початку 2000-х готель займав лише два поверхи з чотирьох.

Готель Центральний

Вперше універмаг “Дитячий світ” з’явився у Дніпрі 26 червня 1939 року. Фасад у стилі “неокласицизм” складався з трьох секцій, розділених здвоєними пілястрами. Він був затиснутий між універмагом “Пайторг” і старими крамницями. І тільки в 1980-х роках після реконструкції з’явилася нова будівля “Дитячого світу” з п’яти секцій по фасаду, у три поверхи з двоповерховим мансардним завершенням. Оновлений “Дитячий світ” проіснував 20 років – з 1987-го до кінця 2007 року.

Дитячий світ у Дніпрі
Дитячий світ у Дніпрі

У 2008 році магазин “Дитячий світ” знесли разом з готелем “Центральний”. Про те, якими були ці будівлі нагадують лише старі фотографії

ТЦ Пасаж у Дніпрі
ТЦ Пасаж у Дніпрі

Фото: Володимир Федорищев

Нагадаємо, раніше ми писали, як виглядав будинок з “Лотосом” та першим ескалатором у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: