Skip to content

Почався сезон кліщів: експерти з Дніпра розповіли, як захистити від укусу себе та домашніх тварин

Начался сезон клещей: эксперты из Днепра рассказали, как защитить от укуса себя и домашних животных

У теплий квітень настає сезон кліщів, тож кількість скарг на укуси цих комах зростає. Кожен день до ветеринарів звертаються пацієнти зі скаргами на те, що їх улюбленців вкусив кліщ. На жаль, деякі з цих підступних комах можуть бути дуже небезпечними – вони є носіями хвороб, на які можуть захворіти як тварини, так і люди. Лікар та ветеринар з Дніпра розповіли журналістам ДніпроТБ про те, що робити, якщо улюбленців вкусив кліщ, та як від них уберегтися, – передає «Наше Місто».

Дмитро, мешканець Дніпра, має домашнього улюбленця – активного бігля, на ім’я Бруно. Чоловік зазначає, що щодня проводить з собакою тривалі прогулянки і обов’язково перевіряє її на наявність кліщів. На жаль, у нього вже був негативний досвід, коли його попередню собаку вкусили кліщі, що призвело до летальних наслідків. Тепер він намагається бути дуже обережним і уважно оглядає свого чотирилапого друга.

«В мене до Бруно був пес, його вкусив кліщ, після чого собака загинув. Ми якось проґавити, коли йому стало погано, звернулися до лікарів, але вже було дуже пізно, не змогло його врятувати», – ділиться Дмитро.

Ветеринари рекомендують уважно перевіряти тварин на наявність кліщів, зосереджуючись на деяких «найпопулярніших» місцях, таких як зони між пальцями, за вухами та на животі.

«Ну взагалі бажано всю собаку оглядати, особливо, якщо ми говоримо про собак із темною шерстю. Можна заглядати навіть у рота, тому що іноді з внутрішньої сторони щоки бувають кусають кліщі», – розповідає ветеринар Ігор Лашин.

Ветеринар радить регулярно застосовувати профілактичні засоби та звертатися до клінік у разі, якщо улюбленця вкусив кліщ.

«Якщо ми кажемо про котиків, то гарна профілактика – це краплі на холку зазвичай. Якщо кажемо про собак, то ми рекомендуємо таблетки. Ми радимо пацієнтам, які виходить на вулицю, давати регулярно, раз на місяць ці препарати, навіть взимку», – каже ветеринар.

Крім того, кліщі представляють небезпеку і для людей. Вони можуть потрапити у дім, зіскочивши з шерсті тварин. Однак лікарка Вікторія Довгополова радить не панікувати, оскільки не всі кліщі є небезпечними. Йдучи на природу, варто вдягати світлий закритий одяг, а також використовувати спреї від комах.

«Якщо ви на території міста і у вас є доступ до найближчого травмпункту, то звичайно треба звернутись. Якщо у вас немає такої змоги, то тоді я б рекомендувала мати з собою спеціальний гачок пластиковий, яким дуже зручно видаляти», – розповідає сімейна лікарка Вікторія Довгополова.

Якщо ви були укушені кліщем, важливо правильно видалити його та обов’язково оглянути місце укусу, щоб переконатися, що немає залишків. У разі потреби зверніться до лікаря, а зібраний кліщ можна передати до лабораторії для додаткового аналізу. Там перевірять чи є комаха носієм інфекцій. Як правило, 7 з 10 кліщів не є заразними.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпрі у Сквері Прибережному масово розквітли магнолії унікального сорту «Нігра».

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: