Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ На Дніпропетровщині знайшли гігантський адоніс

Адоніс або горицвіт – чудова багатолітня рослина, яка з’являється ранньою весною в різнотравних степах і на схилах балок. Звичайні розміри його квітки не перевищують п’яти сантиметрів. А ботаніку Вікторії Тротнер пощастило знайти гігантський адоніс, діаметр квітки якого вдвічі більший.Про це повідомляє сайт “Наше місто”.

Диво-квітку знайдено під час експедиційних досліджень в балці Зеленій за Кривим Рогом. Саме тут ботанік знайшла рослину, яка її здивувала.

– Ця рослина занесена до Червоної книги України і потребує охорони, – розповідає Вікторія Тротнер. – Звичайні розмір квітів горицвіту – 4-5,5 см в діаметрі.  А я  знайшла рослини з квітами діаметром 8 см і 10 см! У моєї практиці це не єдина така знахідка. Декілька років тому також знаходила горицвіт з незвично великими квітами в інших балках Криворіжжя, про що опублікувала наукову статтю «Знахідки рослин-велетнів в степових областях України»(2020).   Але кожна нова така  рослина унікальна.

На думку Вікторії такий незвично великий розмір квітів може бути пов’язаний з тим, що ці рослини зростають на ґрунтах, багатих мінеральними речовинами і мікроелементами.

Зазначимо, що такі аномальні рослини в природі трапляються рідко, що підтвердила Галина Крикун, заступник директора обласного еколого-натуралістичного центру.

– Ми з юннатами часто виїжджаємо на природу, вивчаємо рослини, – зазначає педагог. – Але горицвітів таких розмірів не зустрічали. Імовірно, у цьому місці склалися винятково сприятливі умови – поживний ґрунт, хороша освітленість тощо. Звідси й рекордний розмір.

Раніше ми писали про те, що у Дніпрі на місяць раніше починають квітнути тюльпани.

Фото Вікторії Тротнер та Галини Крикун

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: