Skip to content

Благовіщення 2024: дата за новим календарем, традиції та заборони

Благовіщення 2024: дата за новим календарем, традиції та заборони

Після Великодня та Різдва Христового найбільшим церковним святом вважається Благовіщення Пресвятої Богородиці. Його назва походить від “звістки”, яку отримала Діва Марія від ангела про непорочне зачаття. Коли свято, які існують традиції і заборони у цей день, – розповість «Наше Місто».

Саме цього дня, у Благовіщення, архангел Гавриїл з’явився перед Дівою Марією, щоб оголосити благу вість: незабаром вона народить Спасителя всього людства. Як для католиків, так і для православних християн Благовіщення є одним з найважливіших свят. Традиційно його святкують перед Великоднем.

Раніше православні святкували Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня. Але з 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому більшість церковних свят святкуються тепер на 13 днів раніше. Тому Благовіщення Пресвятої Богородиці 2024 року припадає на 25 березня.

Благовіщення 2024: дата за новим календарем, традиції та заборони

Головна мета цього свята – нагадати вірянам, що Син Божий прийшов на Землю, щоб спокутувати гріхи людей.

Про походження цього великого церковного свята можна прочитати в Євангелії від Луки. Відомо, що до Діви Марії, яка вела благочестиве життя зі своїм чоловіком Йосипом, прибув архангел Гавриїл. Ангел повідомив жінці, що скоро вона народить Ісуса Христа, який стане Спасителем людства.

Але водночас Марія залишалася у шлюбі незайманою, тому вона не могла зрозуміти, як це можливо. Ангел пояснив, що зачаття буде непорочним і від Святого Духа. Тоді Діва Марія погодилася з волею Господа.

Що не можна робити на Благовіщення

На Благовіщення рекомендується вірянам, як і на інші християнські свята, відкласти всі справи, піти до храму й помолитися.

У цей час триває Великий піст, але згідно з церковними правилами, дозволяється трохи послабити його, додаючи до раціону рибу та морепродукти, гарячі страви з олією, вино.

Загалом важливо провести цей день у гарному настрої, спілкуватися з друзями й родиною, попросити вибачення за свої гріхи. Але злословити, сваритися і кричати заборонено.

Нагадаємо, раніше ми писали: Новий православний календар на березень 2024: дати всіх свят.

Читайте також: Великий піст в Україні 2024: дата початку за новим стилем, традиції, заборони та поради для правильного постування. Що приготувати у Великий піст.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: