18 березня у православних християн розпочинається Великий піст, під час якого до Великодня треба утримуватися від деяких страв. Навіть без м’яса, яєць і молочних продуктів можна харчуватися ситно і різноманітно. Журналісти «Наше місто» підготували декілька простих пісних рецептів на кожен день.
Пісний борщ
Інгредієнти: 1 морква, 2 картоплі, 1 буряк, 1 цибуля, пів качана капусти, 2 помідора, олія, лавровий лист, спеції.
Приготування:
Всі овочі наріжте соломкою, помідори очистіть від шкірки, подрібніть.
Закип’ятіть воду в каструлі, додайте картоплю з капустою, варіть на маленькому вогні.
Обсмажте за цей час моркву, цибулю і буряк, через 10 хвилин додайте помідори, приправте і тушкуйте 20 хвилин.
Перекладіть овочі в каструлю, додайте лавровий лист, спеції, доведіть до кипіння.
Вареники з картоплею
Інгредієнти: 0,5 кг борошна; 200 мл води; 2 столові ложки олії; дрібка солі, 5 картоплин;2 цибулини;
Тісто
У просіяне борошно додати сіль, влити воду і олію і замісити досить круте тісто. Готове тісто накрити і залишити відпочити на 1 годину.
Начинка
Подрібнену цибулю підсмажити на олії до рум’яного кольору. Картоплю відварити в підсоленій воді, розім’яти в пюре, додати цибулю і добре вимішати.
Приготування вареників
Тонко розкатайте качалкою тісто і склянкою зробіть в ньому однакові кружечки. Покладіть пюре на кружечки, складіть тісто навпіл і щільно зліпить краї. У великій каструлі закип’ятіть воду, додайте сіль. Обережно покладіть в окріп вареники. Варіть 5 хвилин.
Пісний плов
Інгредієнти: 500 г рису, 2 моркви, 2 цибулі, 1 перець, 1 головка часнику, спеції для плову, олія.
Приготування:
Наріжте цибулю напівкільцями, обсмажте в казані до золотавості.
Додайте моркву в брусочках, обсмажте.
Влийте гарячу воду, щоб покривала овочі на палець, додайте спеції, цілу головку часнику, цілий перець і тушкуйте 10 хвилин.
Зверху рівним шаром викладіть рис, долийте води і тушіть до готовності рису.
Котлети з капусти
Інгредієнти: кілограм капусти, 1 цибуля, 2 зубчики часнику, пів стакана борошна, пів стакана манки, 100 г панірувальних сухарів, спеції.
Приготування:
Крупно наріжте капусту, додайте води і 10 хвилин протушкуйте під кришкою.
Пропустіть напівготову капусту через м’ясорубку, відіжміть вологу, додайте терту цибулю з часником.
Всипте борошно, манку і спеції, добре перемішайте.
Сформуйте котлети, обваляйте в сухарях і обсмажте.
Тушена картопля
Інгредієнти: 8 картоплин, 1 морква, 1 цибуля, 2 зубчики часнику, 1 лавровий лист, перець в горошку, спеції, пучок зелені.
Приготування:
Наріжте цибулю крупними напівкільцями, обсмажте до золотавості, додайте терту моркву.
Додайте до овочів картоплю, приправте, залийте окропом, щоб злегка покривала овочі.
Тушіть до готовності, за 5 хвилин до кінця додайте лаврушку і перець горошком.
В кінці перемішайте все з розчавленим часником і рубленою зеленню.