Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Не зривайте, а фотографуйте: у Дніпрі діти рятують першоцвіти незвичайним способом

Супрун Юлія

екоакція у Дніпрі

У Дніпрі діти захопилися виготовленням з паперу перших весняних квітів, які вони потім роздають перехожим та закликають їх не знищувати справжні першоцвіти. Про це повідомляє Наше місто.

екоакція
екоакція у Дніпрі

Валентину 11 років, він займається у гуртку “Дизайн та креатив” та вже не вперше робить паперові квіти. Саме такі він планує подарувати своїй мамі. 

екоакція у Дніпрі

Вони будуть довго стояти, а якщо їх побризкати духами, то вони будуть гарно пахнути, – каже Валентин.

Під звуки сигналу про повітряну тривогу хлопчик разом з іншими дітьми робить квіти в укритті КП позашкільної освіти “Стартум” Дніпровської міськради. Всі вони – учасники екологічної акції, яку проводять у Дніпрі з 2019 року.

екоакція у Дніпрі

З 2019 року виникла у Дніпрі така ініціатива проти браконьєрства перших весняних квітів, які з’являються у лісі. Першоцвіти викликають великі емоції у людей які хочуть на цьому швидко заробити кошти. Ми робимо альтернативні першоцвіти з паперу та виступаємо проти продажу та купівлі справжніх першоцвітів. Перший раз на вулиці ми з дітьми вийшли 6 березня 2019 року, – розповідає Оксана Деркач, заступник директора КП позашкільної освіти “Стартум” ДМР.

Не зривати, не продавати та не купувати, а лише фотографувати та насолоджуватися першими весняними квітами у природному середовищі. До цього закликають педагоги та їхні вихованці.

екоакція у Дніпрі

Збирання першоцвітів не дає можливості рослинам утворити насіння. Зірвати стеблину з трьома першоцвітами – це знищити 45-60 насінин. А це відсутність нових рослин. Наприклад, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, потрібно 7-8 років.

екоакція у Дніпрі

Я дуже люблю живі квіти, але мені дуже шкода, коли їх зривають. Навесні квітів дуже мало, а першоцвіти занесені до Червоної книги. Тому я роблю паперові квіти, щоб зберегти життя справжнім першоцвітам, – каже 11-річна Уляна.

Дніпровські діти  зробили близько 2000 першоцвітів з гофропаперу та 600 з них роздали у центрі міста у середу, 6 березня.

екоакція у Дніпрі

Навіть коли діти робили квіти на вулиці лунала повітряна тривога. Добре, що діти можуть знаходитися у безпечному просторі. Після цього ці альтернативні  квіти роздаватимуть на 10 локаціях Дніпра, – розповів Сергій Луденський, в.о. директора департаменту молодіжної політики Дніпровської міськради.

Під час екологічної акції діти та педагоги роздавали перехожим альтернативні першоцвіти та закликали дніпрян долучитися до збору коштів для допомоги 128-й окремій бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ з Дніпра. 

екоакція у Дніпрі
екоакція у Дніпрі

Дніпрянка Поліна із задоволенням отримала з дитячих рук паперові квіти та через QR-код зробила донат на ЗСУ.

Треба не забувати про те, що наші хлопці зараз на фронті й вони не мають змоги подарувати квіти своїм жінкам та дівчатам, – каже Поліна.

екоакція у Дніпрі

Нагадаємо, першоцвіти – це частина екосистеми. Більшість з них занесені до Червоної книги України, тобто знаходяться на межі зникнення. Зриваючи їх, люди завдають шкоди природі й ризикують повністю знищити ці прекрасні рослини. Альтернативою першоцвітам можуть бути не лише паперові квіти, а й ті, що вирощені на спеціальних фермах.

Раніше ми писали, що у Дніпрі на набережній масово квітнуть першоцвіти

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: