Site icon Наше Місто

Дніпро – лідер у наданні психологічної допомоги в амбулаторіях сімейної медицини

Дніпро – лідер у наданні психологічної допомоги в амбулаторіях сімейної медицини

Важливість ментального здоров’я для благополуччя людини не можна переоцінити, а в умовах війни це питання стає особливо гострим. У Дніпрі діють амбулаторії сімейної медицини, які надають психологічну допомогу та проводять психоосвіту, – розповідає «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради.

25-річна жителька Дніпра, Валерія, рік тому зіткнулася з проблемами зі сном, тривожністю, погіршенням настрою та концентрації уваги. Не зволікаючи, вона звернулася за допомогою до сімейного лікаря.

Заїї словами, лікар рекомендував їй різноманітні методи релаксації, техніки самопізнання та навіть турботи про інших. Ці методи допомогли їй значно покращити самопочуття, концентрацію уваги, стосунки з рідними та налагодити режим сну.

«Сімейний лікар мені підказав багато методів релаксації, техніки самопізнання та турботи про інших. І результати чудові. У мне покращилися самопочуття, концентрація уваги, стосунки з рідними. І, звісно, я налагодила режим сну. Дуже вдячна сімейній лікарці за те, що вивела мене з того стану», — поділилась дніпрянка.

Завдяки чотирьом етапам лікування сімейного лікаря дівчині вдалося подолати наслідки стресу. Першим кроком стало надання першої психологічної допомоги та психоосвіти. Це допомогло дівчині краще зрозуміти свій стан та навчитися з ним справлятися.

«Також запропонували їй відволіктись та знайти заняття до душі. Вона почала займатись волонтерством: допомагала плести сітки, робити окопні свічки. І їй це дійсно допомогло – вона відволікалась від стресу, спілкувалась з людьми та робила корисну справу. Крім цього, надали їй купу різних технік. За цей рік вона сумлінно виконувала всі рекомендації і покращила свій психоемоційний стан», – розповіла сімейна лікарка одного із центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпра Ніна.

На жаль, війна негативно вплинула на психоемоційний стан багатьох людей. Наталя Середа – одна з них. Жінка пів року тому помітила у себе схожі симптоми, як і у Валерії, але до сімейного лікаря звернулася лише тиждень тому.

«Мені дали різноманітні поради, показали вправи, розказали, як правильно засинати. І я вже відчуваю себе краще», — поділилась пані Наталя.

Дніпро наразі є лідером у наданні психологічної допомоги на первинній ланці. Протягом 2023 року всі сімейні лікарі та медсестри міста пройшли курс під назвою “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги”. Частина медиків навчалась офлайн, а частина – онлайн, на платформі Академії НСЗУ. Цей курс є складовою частиною Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти Як?”, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Сімейна лікарка одного із центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпра Ольга зазначає, що завдяки спеціальним курсам, медики тепер можуть надавати якісну психологічну допомогу. Вона закликає людей не боятися звертатися за допомогою, адже ігнорування психоемоційних проблем може призвести до серйозних наслідків. З початком повномасштабної війни кількість людей, які потребують допомоги психолога, значно зросла. Спочатку це були переважно переселенці, але згодом стали звертатися і мешканці міста, а також діти.

У складних випадках сімейні лікарі рекомендують звернутися до психолога або психіатра.

«Ми стабілізуємо емоційний стан за допомогою арттехнік, ігрової терапії тощо. Також надаємо індивідуальні консультації. Тобто у первинних медико-санітарних центрах можна отримати комплексну допомогу. Ми завжди готові допомогти кожному, хто цього потребує», — додала пані Світлана.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як у Дніпрі стати потенційним донором органів у випадку раптової смерті.

Читайте також: У Дніпрі безкоштовно проводять трансплантацію кісткового мозку.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version