Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дієта як стиль життя. Секрети схуднення без голодування від дієтологині з Дніпра

Супрун Юлія

дієта

Наближається весна, а це значить, що багато хто замислився над тим, щоб  скинути зайві кілограми й підготуватися до пляжного сезону. Існує безліч модних дієт. Кореспондент “Нашого міста” обрав п’ять найпопулярніших та з’ясував, як харчуватися, щоб схуднути без виснажливих дієт. 

дієта

Топ-5 дієт для схуднення до весни

1. Середземноморська дієта

Ця дієта багата на фрукти, овочі, цільнозернові продукти, бобові та оливкову олію. Вона також рекомендує помірне вживання риби, птиці та молочних продуктів. Вважається, що середземноморська дієта не лише допомагає схуднути, але й знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, раку та інших хронічних хвороб.

2. Дієта DASH

Дієта DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) розроблена для зниження артеріального тиску. Вона схожа на середземноморську й рекомендує вживання великої кількості фруктів, овочів, цільнозернових продуктів і знежирених молочних продуктів. Дієта DASH також обмежує споживання солі, насичених жирів та цукру.

3. Дієта Дюкана

Ця дієта заснована на принципі вживання білків з низьким вмістом жиру та обмеження вуглеводів. Дієта Дюкана поділяється на 4 фази:

  • Атака: дозволено вживати лише білкові продукти.
  • Чередування: чергуються білкові та овочеві дні.
  • Закріплення: поступово вводяться вуглеводи.
  • Стабілізація: дієта на все життя.

Вважається, що дієта Дюкана дійсно допомагає схуднути, але вона може бути складною для дотримання.

4. Дієта Глікемічного індексу

Ця дієта заснована на принципі вживання продуктів з низьким глікемічним індексом (ГІ). Продукти з низьким ГІ повільно засвоюються й не викликають різкого стрибка рівня цукру в крові. До таких продуктів належать овочі, фрукти, бобові, цільнозернові продукти. Вважається, що дієта Глікемічного індексу допомагає схуднути й покращити контроль над рівнем цукру в крові.

5. Інтервальна дієта

Ця дієта передбачає чергування періодів голодування та прийому їжі. Найпоширенішим варіантом інтервального голодування є 16/8, коли ви можете їсти протягом 8 годин на добу, а решту 16 годин голодувати. Вважається, що інтервальна дієта допомагає схуднути, покращити метаболізм й знизити ризик розвитку деяких хронічних захворювань.

дієта

Важливо пам’ятати, що не існує універсальної дієти, яка підійшла б усім. Перед початком будь-якої дієти рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що вона безпечна для вас.

Також треба розуміти, що схуднення – це не спрінт, а марафон. Тому потрібна терплячість.

Дієта – це не заборони

дієта

Ми попросили дніпровську дієтологиню Евеліну Єрешко оцінити топ модних дієт. 

Єдине, що я не підтримую – це дієта Дюкана. Вона лікувальна і не всім підходить. Її можна застосовувати тільки за призначенням лікаря, і за глікемічним індексом – це тільки після діагностування цукрового діабету, – каже фахівець.

Дієти мають право на існування, але Евеліна Єрешко пропонує худнути без виснажливих обмежень. Вона каже, що не потрібно боятися слова дієта! Це не обмеження і заборони, як вважає більшість. 

Дієта це стиль життя, дієта це усвідомлене харчування. Для тих, хто не вірить, що може позбутися зайвих кілограмів, я розкрию основні секрети самостійного схуднення, якими можна користуватися усе життя і своїм дітям вже надавати правильні і корисні звички у харчуванні! – каже Евеліна Єрешко.

Дієтологиня пропонує худнути без виснажливих дієт. На її думку, не можна одразу виконувати усі пункти нових правил харчування. Щоб набути нових звичок треба пройти ці етапи поступово, з легкістю. Щоб уникнути стресу треба додавати один новий пункт не частіше, ніж один раз на тиждень.

Найголовніше правило у схудненні або здоровому харчуванні це зрозуміти, що ви маєте їсти тільки тоді, коли ви справді голодні! Тобто перший прийом їжі не за часом, як ви звикли, коли прокинулися і пішли на кухню, бо час їхати на роботу, а коли ви відчули повну пустоту у шлунка. Це відчуття не переплутати ні з чим. Ваш шлунок нібито прилипає і склеюється. Це перший сигнал того, що треба підготувати його до їжі і випити склянку теплої води, а вже через 30 хвилин починати їсти, – пояснює фахівець.

Евеліна Єрешко радить навчитися відстежувати свої почуття.

дієтолог Евеліна Єрешко

Я знаю що це може показатися дивним, але це норма для кожного. Їсти – коли зголодніли, пити – коли жага, лягати спати – коли втомилися! Дотримуючись основного правила «зʼїли- коли голодні» можна налагодити метаболізм і звісно, схуднути. Звичка їсти за компанію або за годинами руйнує важливий закон, який багато хто навіть не знає: Їжа – для поповнення енергії! Скільки енергії витратили, стільки ж відновили, – додає дієтологиня.

Наступне і теж дуже працююче правило для самостійного схуднення вона називає «20 хвилин»

Скільки б ви не зʼїли за 20 хвилин, через цей час ви однаково відчуєте ситість! Тому друзі, якщо ви привчите себе їсти повільно (я б назвала це навіть – красиво), і будете зупинятися у момент, як відчули ситість – це найлегший шлях для схуднення! – каже Евеліна Єрешко.

Наукове дослідження підтверджує, що через 20 хвилин сигнал про наявність їжі в шлунку доходить до мозку.

Я знаю, що не завжди можна знайти час на 20-хвилинну трапезу, але, якщо ви себе любите і у вас в мріях бути здоровим і подобатись собі у дзеркалі – ви маєте переглянути свій графік і знайти для себе час! – радить дієтологиня.

Порція має значення

Останнє правило, дотримуватися якого радить Евеліна Єрешко – це звертати увагу на порцію їжі. 

Порція має значення і це про розмір тарілки! Ви маєте домовитись з собою, якщо ви нічого собі не забороняєте в їжі, то ви маєте це компенсувати розміром! І назвемо це – корисною компенсацією. Кожний ваш прийом їжі (а їх не має бути більше 3-х) має поміститися в одну тарілку! – каже фахівець.

Вона радить обирати великий розмір тарілки (але не глибоку) і половину її мають займати овочі! (не картопля, яка є вуглеводом). А інша половина – це те, що ви звикли їсти.

дієтолог Евеліна Єрешко

А коли ж цукерки і солодощі, можете подумати ви? Це тема на декілька публікацій, бо розповісти і навчити вас їсти навіть солодощі і тримати вагу – це професіоналізм, але якщо ви будете дотримуватися нових рекомендацій- то звісно дозволяю вам цукерочку під кінець дня для солодких снів, – посміхається Евеліна Єрешко. 

Нагадаємо, раніше ми писали, яке м’ясо потрібно їсти, щоб схуднути.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: