Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Перші дні вторгнення: спогади цивільних з Дніпра та військових з Донбасу

Повномасштабна агресія росії, яка триває вже більше двох років, кардинально змінила життя кожного українця. Одні залишили звичне життя і пішли на фронт, інші – наближають нашу перемогу в тилу. Зрозуміло, що життя вже ніколи не буде таким, як до «чорного четверга». У ці дні подумки люди повертаються до страшних подій дворічної давнини (хоча трагедія війни зараз є щоденною). Журналісти “Наше місто” поспілкувались з військовими на Донбасі та з цивільними в Дніпрі, попросили згадати їх емоції  того дня, 24 лютого 2022 року. Окремо у воїнів ми запитали про їхній шлях на фронт та заради чого вони зараз в окопах.

Дмитро – у територіальній обороні Дніпра з перших днів повномасштабного вторгнення. У цивільному житті він працював в органах місцевого самоврядування, до цього – викладачем вищої школи. Є кандидатом історичних наук. А тому аналізує причини вторгнення. Він вважає, що після 2014 року повномасштабне вторгнення було фактично неминучим.

Ще до 24 лютого у Дніпрі діяв унікальний музей АТО, філія історичного музею імені Яворницького. Зараз він носить назву сучасної російсько-української війни. На сьогодні Ганна Терянік, виконувач обов’язків директора – єдина його співробітниця, яка не на фронті. Згадує, що в день «че» її головна думка – рятувати документацію щодо українських військових.

Страх від війни у Ганни прийшов лише наприкінці робочого дня.

Одна із цілей ворога – викорінення українського культурного коду, нашої ідентичності. А тому, з-поміж іншого, окупанти нищать культурну спадщину. У Дніпрі, на щастя, вона не надто постраждала. Утім, з начальницею відповідного управління Надією Лиштвою ми згадуємо перший день, яким він був для пам’яткоохоронців. 24 лютого 2022-го вони хотіли дослідити спадщину за допомогою дрона.

Зрозуміло, що у перший день війни було не до дрона. Надія згадує, що для неї особисто відчуття війни прийшло з самого ранку.

Більше спогадів – у нашому відео.

Раніше ми писали, міськрада Дніпра – у ТОП-5 рад, депутати яких захищають Україну.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: