Skip to content

«Найтяжче – приїжджати на місце обстрілу і бачити дітей»: історія поліцейського, який рятує людей у Нікополі

«Найтяжче – приїжджати на місце обстрілу і бачити дітей»: історія поліцейського, який рятує людей у Нікополі

Поліцейський з Дніпропетровщини Назар Кітенко рятує життя людей у прифронтовому Нікополі. Він першим прибуває на місця обстрілів, надає першу медичну допомогу та евакуює поранених. На його з колегою рахунку десятки врятованих життів, – передає «Наше Місто» з посиланням на Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

На початку війни Назар Кітенко служив у мобільно-вогневій групі. Він розповідає, що у разі, якщо ворожа армія намагалася прорватися в Нікополь, їх завданням було відбити напад окупантів і захистити район разом із військовими. Пізніше їх перемістили до берегової лінії, де вони здійснювали патрулювання прибережної території та обстежували місця прильотів ворожих снарядів.

«Окупанти з того боку Каховського водосховища цинічно обстрілюють мирне місто, сприймають його як полігон, де можна вчитися стріляти. Ця тактика росіян незмінна та спрямована на залякування мирного населення», – говорить розповідає правоохоронець.

«Найтяжче – приїжджати на місце обстрілу і бачити дітей»: історія поліцейського, який рятує людей у Нікополі

Влутку 2022 року російська армія вперше здійснила обстріл Нікопольського району, що призвело до загибелі двох місцевих жителів. Пан Назар розповідає, що в той день окупанти гатили «градом», артилерією та ракетами.

«Все починалося з обстрілів «градами», а потім вже полетіла артилерія, ракети С-300. Фактично ствольна артилерія була вся, від 120 калібру і до «піонів». Зараз додалися і дрони – за день можуть прилетіти десятки безпілотників», – ділиться Назар Кітенко.

Найбільше пошкоджень зазнали населені пункти та об’єкти інфраструктури, розташовані на береговій лінії. Наразі берегова лінія так само постійно знаходиться під ворожим вогнем. За словами поліцейського, попередження про небезпеку не встигає спрацьовувати, оскільки ворог швидко здійснює артобстріли. Так Назар каже, що після звуків «виходів» із того берега є всього 5-7 секунд, аби знайти безпечне місце.

Поліцейський досі пам’ятає свій перший виїзд на обстріл. У ніч на 3 жовтня 2022 року російська армія влучила у п’ятиповерховий будинок у житловому кварталі міста. Чотири квартири були повністю зруйновані і приблизно 30 будинків отримали пошкодження.

«Коли ми піднялися на п’ятий поверх, я відкрив двері і не побачив квартири. Її там просто не було. Дуже довго кричали, шукали господарку. Раптом жінка просто штовхає мене в плече і каже “Я тут”. Виявилось, що вона спустилася на другий поверх до сусідки, коли її квартиру розніс снаряд», – згадує пан Назар.

«Найтяжче – приїжджати на місце обстрілу і бачити дітей»: історія поліцейського, який рятує людей у Нікополі

Він також додає, що окупанти часто відкривають вогонь по групах евакуації. За минулі пів року поліцейські та рятувальники тричі потрапляли під повторні обстріли, коли приїжджали для порятунку людей та огляду пошкоджень.

Поліцейський каже, що бувало й таке, що ворожі снаряди вибухали прямо позаду автівки, на якій правоохоронці везли поранених громадян. Він завдячує своєму напарнику, який неодноразово вивозив їх з таких місць, де вже навіть не було надії врятуватися.

Ще один страшний день, що закарбувався у пам’яті поліцейського – жовтень минулого року. У той день агресор вразив ракетою одну із шкіл у місті Нікополь. Знову пан Назар опинився в самому центрі трагедії. Він, разом з колегами, розбирав завали, спілкувався з родичами загиблих і вивозив тіла мирних мешканців, що стали жертвами російської армії. У момент удару в будівлі перебувало четверо людей.

«Ми сподівалися врятувати з-під завалів хоча б одну живу людину, але вже надвечір витягнули останнього загиблого», – є з сумом в голосі згаду Назар Кітенко.

«Найтяжче – приїжджати на місце обстрілу і бачити дітей»: історія поліцейського, який рятує людей у Нікополі

Додаткова небезпека полягала в тому, що місце удару ворога знаходилося неподалік від водойми, тому знаходилося під прицілом окупаційних військ. Декілька разів евакуаційним групам доводилося швидко сховатися в укриття і чекати, доки загроза повторного обстрілу мине.

Назар визнає, що найважче в його роботі – бачити на місці обстрілу дітей. Особливо тяжко чоловіку пригадувати 12 жовтня 2022 року, коли снаряд від ракетної системи «Град» потрапив у будинок. Жінка та її 6-річна донька отримали поранення від уламка ракети, лежавши у своєму ліжку. Вони навіть подумати не могли, що та ніч розділить їхнє життя на до і після. Поліцейський та його екіпаж надали першу допомогу, але обидві були доставлені до лікарні зі значними травмами – відкритими переломами ніг у жінки та травматичною ампутацією нижніх кінцівок у дитини.

Назар Кітенко каже, що зараз він відчуває себе тією людиною, яка має допомагати тим, хто цього потребує. Чоловік каже, що наразі дуже важливо сумлінно робити свою роботу – захищати та рятувати людей.

Нагадаємо, раніше ми писали історію поліцейського з Дніпра, який врятував собаку з-під обстрілів на Херсонщині та забрав до себе.

Читайте також: Як у Дніпрі створювалася 128 бригада Сил територіальної оборони України.

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: