Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Окопи замість кабінету: вчитель історії з Дніпра вже два роки захищає Україну

Серед дніпрян, які зараз боронять нашу країну від окупантів, є чимало людей мирних професій – зокрема вчителів. Про це повідомляє «Наше місто».

 Ростислав Васковський у 1990  році закінчив школу зі срібною медаллю і вступив до Дніпропетровського державного університету на історичний факультет. Закінчивши його й отримавши диплом і відзнакою, вступив до аспірантури ДДУ, яку закінчив у 1998 році. Того ж року був прийнятий до органів внутрішніх справ України і працював викладачем кафедри історії та українознавства Дніпропетровського юридичного інституту МВС України.

 За рік Ростислав Васковський захистив дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата історичних наук. Згодом йому було присвоєно вчене звання доцента кафедри теорії та історії держави і права. У 2010 році у званні підполковника міліції він за власним бажанням звільнився з органів внутрішніх справ. І пішов працювати вчителем історії дніпровської гімназії № 35.  Але коли у 2014 році розпочався військовий конфлікт на Донбасі, Ростиславу Юрійовичу довелося покинути школу та своїх учнів і стати учасником АТО.

Потім було повернення до рідної гімназії та улюблених учнів. На своїх уроках Ростислав Васковський завжди не тільки надавав дітям цікаву інформацію про ті чи інші історичні події. Він прищеплював їм любов до рідного краю, до своєї Батьківщини. Діти постійно були задіяні у пошуковій роботі з вивчення історії Дніпропетровщини.

Але 24 лютого 2022 року педагогу довелося вдруге стати до лав Збройних сил України. Зараз він – заступник командира ремонтної роти по роботі з особовим складом автотранспортного батальйону однієї з військових частин Національної гвардії України.  

  – Пам’ятаю той ранок 24 лютого і ніколи не викарбую з пам’яті слова наших вчителів, – згадує в.о.  директора гімназії № 35 Ірина Карпенко. –  Ростислав Юрійович одним з перших зателефонував і сказав, що він зараз збирається та їде до військової частини, оскільки це його обов’язок і інакше він не може. В розмові з ним я почула впевненість та рішучість, якою він зарядив  мене і весь наш педагогічний колектив.

Вже майже два роки Ростислав Васковський  на війні з рф, де захищає майбутнє своєї країни. Зараз він не в теплому кабінеті серед книжок з історії, а в окопі на Донецькому напрямку, поряд зі своїми бойовими товаришами. Його знання про минуле нашої країни часто допомагають  аналізувати ті чи інші  ситуації та приймати стратегічні рішення. Замість учнів він тепер має побратимів, з якими ділиться своїми знаннями та досвідом, щоб допомогти їм вижити на полі бою.

Учні 35-ї гімназії сумують за Ростиславом Юрійовичем, за його цікавими уроками. Вони постійно  передають йому свої листи, малюнки, обереги та з нетерпінням чекають на повернення улюбленого вчителя.  Ростислав Васковський, щоразу передаючи вітання дітям та колегам, говорить, що стоятиме до кінця. Щоб потім не соромно було перед учнями. Його слова про відданість і рішучість завжди знаходять відгук у серцях дітей.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як захищає Україну вчитель з дніпровської школи № 42.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: