Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі керував парками, а на війні вчить бійців і опановує дрони: історія підполковника Буйволюка

Супрун Юлія

Олександр Буйволюк

Це війна артилерії та дронів, які незважаючи на високу вартість на фронті стають витратним матеріалом. І якби не допомога громадян, організована через органи місцевого самоврядування, було б нам дуже скрутно, – каже бойовий офіцер, підполковник Олександр Буйволюк, який у 2019 році переїхав з Бучі до Дніпра та очолив спочатку парк Шевченка, потім Департамент парків та рекреації Дніпровської міськради, а у перші тижні повномасштабного вторгнення російської армії став командиром Добровільчого формування територіальної громади “Варта Дніпра”. Про це розповідає “Наше місто”.

Олександр Буйволюк
Олександр Буйволюк

У 2019 році ветеран АТО та голова Спілки ветеранів війни, учасників бойових дій міста Буча, Олександр Буйволюк навіть несподівано для себе та своєї родини став дніпрянином. Його, за фахом агронома, який майже усе життя займався рослинами, запросили у Дніпро очолити КП “Центральний парк культури та відпочинку ім. Шевченка” Дніпровської міської ради. 

Олександр Буйволюк

Тоді переїзд Буйволюка у Дніпро анонсував мер міста Борис Філатов. Він написав у соцмережах, що парк Шевченка очолить орденоносний танкіст, якому також доручено зайнятися доходною частиною всього міського паркового господарства. До запрошення у Дніпро Олександр Буйволюк був топ-менеджером в іноземній компанії у сфері сільського господарства.

За фахом я взагалі агроном, Коли я пішов воювати у 2014 році, я був керівником іноземного бізнесу і відповідав за нього у 8 країнах світу, – каже Буйволюк.

За його словами, саме розуміння бізнес-процесів дозволило швидко акліматизуватися і сприйняти армійську парадигму. А пізніше знання військової системи допомагали у цивільній роботі. 

Олександр Буйволюк
Олександр Буйволюк

Коли у 2016 році я повернувся у цивільне життя та приїхав у Дніпро займатися парками, то армійський досвід, який дав мені знання роботи державної системи, допоміг швидко увійти у курс  справ й зрозуміти процеси, які є у комунальних підприємствах. Комунальне підприємство дуже схоже на батальйон. Коли з початком повномасштабного вторгнення я повернувся до війська, то так само той досвід, що був після роботи у Департаменті парків та рекреації, допоміг швидко зрозуміти процеси у військовій частині, – розповідає Олександр Буйволюк.

За майже два роки повномасштабної війни він захищав Україну у різних підрозділах. Колишній випускник військової кафедри одного з вишів пішов добровольцем на фронт у 2014-му 40-річним лейтенантом з дуже обмеженим військовим досвідом. Зараз Олександр Буйволюк вже підполковник.

Олександр Буйволюк

Фото: Валерій Кравченко

Я не отримував військову освіту, у  мене не було практики. Раніше б сказав, що я непрофесійний військовий, але оскільки у нас війна більше 10 років, то людей, які вже кілька років в армії, складно назвати непрофесійними, – каже Буйволюк.

Зараз Олександр Буйволюк переходить на нову посаду, яка буде пов’язана, як він сам каже з “льотною практикою”, тобто дронами.

У порівнянні з 2014/16 роками, коли була війна артилерії, снайперів, диверсійних груп, зараз, у більшості, це війна дронів та артилерії. БПЛА – це новий абсолютно напрямок. Потреби у них надзвичайно великї. Причому вартість їх достатньо висока, а у застосуванні у бойових умовах це фактично стає витратним матеріалом.  Це коштує дуже дорого, – пояснює військовий.

За його словами, штурмові підрозділи потребують у постійній наявності щонайменше 50 одиниць дронів.

Життя військового, воно все має дотичність не лише до озброєння, а й до побуту, до можливості виконання завдань. Тому ми високо цінуємо допомогу громадян, яка організована через органи місцевого самоврядування. Нам допомагають, починаючи від одягу та закінчуючи дронами та автомобілями. Допомога органів місцевого самоврядування є оперативною. Поки бюрократична структура опрацює це, органи місцевого самоврядування зроблять все це у лічені дні, – додає Олександр Буйволюк. 

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як Дніпро забезпечує військових на передовій необхідним устаткуванням.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: